Morley Safer: Άλλαξε το πως βλέπουμε τον πόλεμο με ένα πλάνο από το Βιετνάμ – ΒΙΝΤΕΟ

O Morley Safer , ο δημοσιογράφος του CBS είναι ο άνθρωπος  που άλλαξε τo πως βλέπουμε τον πόλεμο για πάντα όταν έδειξε την καύση των αχυρένιων καλυβών στο Βιετνάμ. Ο ρεπόρτερ των ‘’60 λεπτών’’ είναι  ο ανταποκριτής του οποίου τα ‘’καλοπαιγμένα’’ ρεπορτάζ έγιναν από τα πιο αγαπητά προγράμματα ειδήσεων της Αμερικής.

Ο Morley Safer ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της αμερικανικής τηλεόρασης πέθανε χθές στο Μανχάταν στα 84 του χρόνια. 

Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα ανήγγειλε την αποχώρησή του σύμφωνα με το CBS News  ενώ την Κυριακή 15 Μάιου μάλιστα το CBS τον τίμησε για την προσφορά κάνοντας ένα αφιέρωμα για τη ζωή και το έργο του.

Το πλάνο που έδειξε από το χωριουδάκι του Cam Ne στο Βιετνάμ τον Αύγουστο του 1965 όπου ουσιαστικά Αμερικάνοι πεζοναύτες έκαιγαν αχυρένιες καλύβες των χωρικών, ήταν σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ένα από τα καλύτερα κομμάτια του 20ού αιώνα της αμερικανικής δημοσιογραφίας. 

Μερικοί πιστεύουν ότι αυτή η έκθεση παρακίνησε και άλλους δημοσιογράφους να σταματήσει να λογοκρίνουν τον ίδιο τους τον εαυτό και να πουν την ωμή αλήθεια για τον πόλεμο.

Πολλά τα αμφιλεγόμενα ρεπορτάζ που έκανε. Για παράδειγμα η προβολή του  »CBS Evening News with Walter Cronkite»  φαίνεται να εξόργισε τον Πρόεδρο Lyndon Johnson, εξαιτίας των δηλώσεων του. Χαρακτηριστηκά αναφερόμενος στο Πρόεδρο είπε: ‘’ Τα αγόρια σας έκατσαν στην αμερικανική σημαία χθες ‘’.

Ο ίδιος είχε πει ότι το Πεντάγωνο τον αντιμετώπιζε με περιφρόνηση για το υπόλοιπο της ζωής του μετά από εκείνη τη δήλωση.

Ήταν τρεις φορές ( 1964 – ’66 ) επικεφαλής του γραφείου CBS στο Σαϊγκόν . Το 1965 όταν το ελικόπτερο του καταρρίφθηκε κατά την διάρκεια μάχης , ο Safer συνέχισε να κάνει ρεπορτάζ ακόμα και κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς. Το 1990 , ο ίδιος έγραψε τα απομνημονεύματα της εμπειρίας του στο Βιετνάμ. Στο βιβλίο του «Flashbacks: On Returning to Vietnam» (Random House) περιγράφει πως πήγε να πάρει συνέντευξη από τους βετεράνους του εχθρού .


Όταν συνεργάστηκε με τον ο Mike Wallace κατά την έναρξη της τρίτης σεζόν των 60 Λεπτών , κοπίασαν να βγάλουν ιστορίες στον αέρα για ένα πρόγραμμα που που ουσιαστικά πήγαινε για ακύρωση κάθε σεζόν .

Ωστόσο, το έργο τους αναγνωρίστηκε αμέσως με ένα βραβείο ΕΜΜΥ το 1971 για την έρευνα που έκανε σχετικά με το ατύχημα στον Κόλπο του Tonkin όταν ξεκίνησε ο πόλεμος της Αμερικής στο Βιετνάμ .

ΔΕΙΤΕ ΘΡΥΛΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ : 

 

ΠΗΓΗ από μετάφραση: CBS