Πυρηνική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα – Παγκόσμιος συναγερμός

 Αρχικά ήταν μια ισχυρή δόνηση της τάξης των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Όταν διαπιστώθηκε ότι αυτή είχε επίκεντρο κοντά στο πεδίο πυρηνικών δοκιμών της Βορείου Κορέας σήμανε συναγερμός.

Ο “σεισμός” ήταν επιφανειακός και πόλα έδειχναν ότι ο Κιμ Γιόνγκ Ουν είχε πατήσει το κουμπί. Είχε μόλις γίνει η πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας.

Δεν πέρασαν παρά μερικές ώρες μέχρι την πανηγυρική ανακοίνωση από την κρατική τηλεόραση στη Βόρεια Κορέα που όχι απλά μιλούσε για πυρηνική δοκιμή, αλλά έστελνε και ένα σαφές απειλητικό μήνυμα πως πλέον για το καθεστώς είναι δυνατή πλέον η τοποθέτηση πυρηνικών κεφαλών σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Η ανακοίνωσή αυτή, έγινε μετά την πραγματοποίηση της πέμπτης πυρηνικής δοκιμής της, λίγες ώρες μετά την καταγραφή από τους σεισμογράφους, μιας έκρηξης κοντά σε μυστική βάση πυρηνικών δοκιμών.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι δεν υπήρξε διαρροή πυρηνικού υλικού από τη δοκιμή, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Ήταν η πέμπτη πυρηνική δοκιμή από το καθεστώς της Βορείου Κορέας και ο Κιμ Γιονγκ Ουν λέει ότι θα ακολουθήσουν και νέες.

Έντονη αντίδραση από τη Ν. Κορέα

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ν. Κορέας που ανακοίνωσε ότι θα προετοιμαστεί για ν’ αντιμετωπίσει ενδεχόμενες επιπτώσεις οικονομικής αστάθειας, μετά την πραγματοποίηση της 5ης πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού των Οικονομικών, Γιο Ιλ-χο.
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι ν’ αντιδράσουμε σε ενδεχόμενη αλλαγή των συνθηκών της αγοράς, έχοντας τεταμένη την προσοχή μας, περισσότερο από κάθε άλλη φορά,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, στη διάρκεια έκτακτης κυβερνητικής σύσκεψης για τις γεωπολιτικές επιπτώσεις στην Κορεατική Χερσόνησο, από την προκλητική τακτική της Βόρειας Κορέας.
Την ίδια ώρα αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι η «η έκρηξη είχε ισχύ περίπου 10 κιλοτόνων», γεγονός που σημαίνει ότι η πυρηνική βόμβα που δοκιμάστηκε είναι «η ισχυρότερη» που έχει κατασκευάσει η Βόρεια Κορέα «μέχρι σήμερα».
Αμέσως μετά την ανακοίνωση για την πέμπτη πυρηνική δοκιμή στη Β. Κορέα, ο Κυανός Οίκος, η προεδρία της Νότιας Κορέας, διέταξε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις συγκάλεσαν μια ομάδα διαχείρισης κρίσεων.

Τηλεφωνική επικοινωνία Obama – Park

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η ομόλογός του της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε συζήτησαν τηλεφωνικά σήμερα σχετικά με τη νέα πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε η νοτιοκορεάτικη προεδρία. O Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα στο πλαίσιο της αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας με τη Νότια Κορέα.

Μεταξύ των μέτρων αυτών και η παροχή προστασίας κατά ενδεχόμενου πυρηνικού πλήγματος, προκειμένου να προστατευτεί ο Νότος της Κορεατικής Χερσονήσου, από ενδεχόμενη επιθετική πυρηνική ενέργεια της Βόρειας Κορέας.

Μεταξύ των μέτρων αυτών, συμπεριλαμβάνεται και το ενδεχόμενο νέας απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.