Ακρίδες – Πυροτεχνουργοί – Το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας;

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σαιντ Λουίς ελπίζουν ότι στο μέλλον ακρίδες- cyborg θα παίζουν σημαντικό ρόλο στην εθνική αμυντική ασφάλεια της χώρας.

Ο Baranidharan Raman, βοηθός καθηγητή στη μηχανική βιοϊατρική μαζί με την επιστημονική ομάδα του ισχυρίζονται ότι οι ακρίδες τους θα έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύουν εκρηκτικά. 
Το πρότζεκτ που ετοιμάζουν γίνεται στο πλαίσιο μιας επιχορήγησης 3 ετών που χρηματοδοτείται από το Γραφείο Ναυτικών Ερευνών.

Επειδή οι ακρίδες ανιχνεύουν οσμές μέσω των κεραιών τους, οι ερευνητές σκοπεύουν να εμφυτεύσουν ηλεκτρόδια σε ένα σημείο το οποίο θα διαβάζει την ηλεκτρική δραστηριότητα που διέρχεται από τις κεραίες τους. Κάθε έντομο θα είναι εξοπλισμένο με ένα μικρό σακίδιο που θα λειτουργεί ως πομπός .

Πέρα από τις ακρίδες έχουν προταθεί και άλλα ζώα κατά καιρούς για την ανίχνευση εκρηκτικών όπως οι σκύλοι και οι αρρουράιοι ωστόσο οι ακρίδες  φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικές. 

Οι επιστήμονες σκέφτονται να προσθέσουν μετάξι στα φτερά των ακρίδων για να μετατρέπουν το φως σε θερμότητα. Αυτό θα δίνει τη δυνατότητα στους διαχειριστές να ελέγχουν τις πτήσεις των εντόμων και να τα μετατρέπουν αποτελεσματικά σε μικρά τηλεκατευθυνόμενα drones…

‘’Η ασφρητική ικανότητα που έχουν οι ακρίδες να ανιχνεύουν οσμές τις βοηθάει να ανιχνεύουν επίσης και χημικά συστατικά’’ είπε ο Raman στο bussiness insider.
‘’Η ιδέα εδώ είναι να χρησιμοποιηθεί ένα απλούστερο βιολογικό σύστημα και έτσι προέκυψε η επιλογή των εντόμων για την παρούσα μελέτη . «

Η ομάδα του Raman μελέτησε την οσφρητική ικανότητα των εντόμων και ανακάλυψε ότι οι ακρίδες μπορούν να εκπαιδευτούν στην ανίχνευση συγκεκριμένης οσμής ακόμα και όταν άλλες οσμές υπάρχουν γύρω τους.

» Αυτά τα έντομα είναι ένα θαύμα της μηχανικής δεδομένου ότι είναι τόσο λειτουργικά που μοιάζουν με μικρές φορητές συσκευές. ‘’ δήλωσε ο Raman .

Και σε αντίθεση με κάποια άλλα έντομα οι ακρίδες μπορούν να επιβιώσουν από αυτή τη διαδικασία . » Είναι ανθεκτικές και ισχυρές , » εξήγησε . » Είναι ένα από τα λίγα είδη εντόμων που μπορούν να επιβιώσουν από την χειρουργική επέμβαση εμφύτευσης ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο τους . «

Ο Raman είπε ότι η ομάδα του ελπίζει να φτάσει στην αρχική φάση δοκιμών όσον αφορά τις ακρίδες- cyborg σε 1-2 χρόνια. Συνεπώς, πρέπει να περιμένουμε για να δούμε πότε και αν θα ενισχύσουν τον αμυντικό τομέα.

Πηγή: businessinsider