Αμερικανοί φοιτητές στο Δίστομο

Αμερικανοί φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας επισκέφθηκαν το Μαυσωλείο των Θυμάτων της Σφαγής του Διστόμου και έθεσαν τα δάκτυλά τους  »επί τον τύπον των ήλων» ενός εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας.
Στο πλαίσιο πολυεπίπεδης εκπαιδευτικής εκδρομής τους στην Ελλάδα έφθασαν και στο Δίστομο και διδάχτηκαν για το έγκλημα που διεπράχθη στην Μαρτυρική Πόλη της Βοιωτίας από τους Ναζί στις 10 Ιουνίου 1944 επί τόπου!

Ειδαν τις τρυπες στα κρανια από τις χαριστικές βολές

Προετοιμασμένοι, με σημειώσεις, σχεδιαγράμματα και μίνι ιστορικό άκουσαν τους δυο καθηγητές τους – που ήξεραν ελληνικά  αν και μόνο ο ένας ήταν 2ης γενιάς Ελληνοαμερικανός!- έκαναν και απάντησαν σε ερωτήσεις, φωτογράφησαν τις γλυπτές παραστάσεις στο Μαυσωλείο και συλλάβισαν στα ελληνικά τις λίγες χαραγμένες λέξεις! Ένα τμήμα του μαθήματος ήταν το σκέλος της νομικής διεκδίκησης για αποζημίωση – μια διαδικασία που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ο αείμνηστος Γιάννης Σταμούλης και έφθασε μέχρι την Χάγη.
Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν όταν λίγοι λίγοι μπήκαν μέσα στο οστεοφυλάκιο και είδαν τα οστά των 218 σφαγιασθέντων, ενώ οι εθελοντές Διστομιτες από το Μουσείο που βρέθηκαν εκεί τυχαία λόγω γυρισμάτων για την Καναδική Τηλεόραση CBC, τους ξενάγησαν και τους  έδειξαν στα κρανία τις τρύπες από τις χαριστικές βολές! »Είναι φριχτό  έγκλημα, υπάρχουν μωρά ανάμεσα στα θύματα» σχολίασε δακρυσμένη μια από τις φοιτήτριες.

Επί χρόνια γίνεται η επίσκεψη στο Δίστομο

Οι φοιτητές  του Πανεπιστημίου Αρκάνσο ( ειναι η Πολιτεία από την οποία κατάγεται και υπήρξε κυβερνήτης ο  Μπίλ Κλίντον  πριν γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ) ήταν από διαφορά Τμήματα Σπουδών  και όταν επιστρέψουν στα μαθήματά τους  θα κάνουν, μεταξύ άλλων, ειδική εργασία για την Σφαγή του Διστόμου, μια πρακτική που εφαρμόζει το Πανεπιστήμιο επί 8 χρόνια, διοργανώνοντας επισκέψεις φοιτητών. Από του χρόνου στο πρόγραμμα θα μπει και επίσκεψη στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού δίπλα στο Δημαρχείο. Οι καθηγητές κράτησαν σημειώσεις για το είδος και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται από τις 31 Μαΐου μέχρι την επέτειο της Σφαγής, την 10η Ιουνίου.
Μάλιστα εντυπωσιάστηκαν από τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών τόσο στο Μαυσωλείο όσο και στο Μουσείο, όπως και όταν έμαθαν ότι πριν μερικές εβδομάδες επισκέφθηκε το Μουσείο και το Μαυσωλείο και Πανεπιστήμιο από την Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ.