OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home Uncategorized

Αναβάθμιση F-16: Μονόδρομος η ύπαρξη ισχυρών ΕΔ

11/05/2017 - 10:30
Share on FacebookShare on Twitter

Του Γιώργου Τσιτσιλιάνου*

Η Ελλάδα συνεχίζει να είναι καθημερινά αποδέκτης απειλητικών μηνυμάτων στο Αιγαίο από την Τουρκία, η οποία αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάνης και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Σε αυτό το κλίμα έρχεται να προστεθεί και η διεθνής οικονομική συγκυρία που σε συνδυασμό με τα τεκταινόμενα στα βόρεια σύνορά μας δημιουργούν ένα εκρηκτικό σκηνικό, το οποίο δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε. Συνεπώς, οι ΕΔ οφείλουν να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση προκειμένου να εκτελέσουν το θεσμικό τους έργο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ωστόσο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΕΔ είναι πλείστα και επικεντρώνονται σε θέματα υποστήριξης των μέσων. Κύρια αιτία του εν λόγω προβλήματος είναι ότι την τελευταία εικοσαετία, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν φρόντισαν να οργανώσουν μια σοβαρή αμυντική βιομηχανία με επιχειρηματικά κριτήρια που θα έδιναν ανάσα στην οικονομία μας και παράλληλα στις ΕΔ, αλλά αντιθέτως με τις πολιτικές τους αποδόμησαν την αμυντική βιομηχανία.

Η πολιτική ηγεσία καθυστερημένα αποφάσισε την αναβάθμιση των αφών F-16 παρότι γνώριζε πολλά χρόνια πριν την εισήγηση των Α/ΓΕΑ, την αναγκαιότητά τους.

Η αναβάθμιση περιλαμβάνει ενίσχυση των δομικών στοιχείων και παράλληλα εκσυγχρονισμό των ηλεκτρονικών συστημάτων του αφούς που είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για το αξιόμαχο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το ίδιο λάθος, δηλαδή η μη τροφοδότηση συγκεκριμένου έργου στην εγχώρια βιομηχανία δεν θα πρέπει να επαναληφθεί για πολλοστή φορά, καθώς έτσι θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη ορθολογική υποστήριξη των μέσων των ΕΔ και τον ολοκληρωτικό μαρασμό της εγχώριας βιομηχανίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία μας.

Αν επιπλέον υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός απευθείας σύνδεσης του προγράμματος με την έρευνα και τις ελληνικές πανεπιστημιακές κοινότητες, θα κινητροδοτήσει τους νέους επιστήμονες μειώνοντας σημαντικά τη ροή εξόδου τους από τη χώρα.

Ένα στοιχείο που θα πρέπει επίσης να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη στη διαδικασία αναβάθμισης σε συνδυασμό με τα αεροσκάφη F-35 που θα αποκτήσουν οι γείτονές μας, είναι ότι οι υπεύθυνοι του Υπουργείου της Εθνικής Άμυνας οφείλουν από τώρα να προβλέψουν τα κατάλληλα ηλεκτρονικά συστήματα που απαιτούνται τόσο στο αφος F-16 όσο και στα Radars επιφανείας προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν στο μέτρο του δυνατού οι κίνδυνοι που θα προκύψουν.

Ο Τομέας Άμυνας του Ποταμιού παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο θέμα αυτό, ελπίζοντας ότι το Υπουργείο θα εξετάσει σε βάθος την κατάσταση που θα διαμορφωθεί μελλοντικά και θα λάβει όλα τα απαραίτητα «αντίμετρα» που θα συμβάλουν στην αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων. Η ύπαρξη ισχυρών ΕΔ αποτελεί μονόδρομο, στην κατεύθυνση της υποστήριξης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

*Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος ειναι Συντονιστής στον Τομέα Άμυνας στο Ποτάμι

Tags: F-16F16ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ F-16ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ F-16ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Related Posts

Καιρός
Uncategorized

Καιρός: βροχές και χαλάζι προβλέπει η ΕΜΥ

17/04/2019 - 19:10
Uncategorized

Συναγερμός στην Ακρόπολη με δύο τραυματίες από κεραυνό

17/04/2019 - 17:17
Uncategorized

Τοποθετήθηκε το άγαλμα του Μέγα Αλεξάνδρου στο κέντρο της Αθήνας – ΦΩΤΟ

17/04/2019 - 14:59

Διαβάστε Επίσης

Ιράν: Νέα στοιχεία δείχνουν ζημιές στις υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ μετά από τα ισραηλινά πλήγματα

«Πράσινο φως» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πώληση πυραύλων JAGM στην Ολλανδία και AMRAAM στην Ιταλία

Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός σφράγισε σήραγγα της Χαμάς κάτω από το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στη Χαν Γιούνις [vid]

Ρωσία: Η Βόρεια Κορέα θα στείλει χιλιάδες στρατιωτικούς του Μηχανικού για την «ανοικοδόμηση» του Κουρσκ

Ισραήλ: «Ετοιμαζόμαστε να καταστρέψουμε 10 πυρηνικούς στόχους στην Τεχεράνη» – Η στρατιωτική ηγεσία του Ιράν «έχει τραπεί σε φυγή»

Γαλλία για νέα επίθεση στο Κίεβο: Άνευ ορίων η σκληρότητα και ο κυνισμός της Ρωσίας

Ιράν: Λέει ότι έπληξε τη Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών του Ισραήλ και κέντρο επιχειρήσεων της Μοσάντ [vids]

«Ζώνη χωρίς πυρηνικά όπλα στη Μέση Ανατολή» ζητούν 20 αραβικές και μουσουλμανικές χώρες με κοινή ανακοίνωση

Top News

Θεσσαλονίκη: «Έλιωνε από το κλάμα, το άφηναν κάθε βράδυ έξω» λέει γειτόνισσα για το μωρό που το κλείδωσαν στο μπαλκόνι

Η Έλενα Χριστοπούλου καταθέτει αγωγή στην Ηλιάνα Παπαγεωργίου - Δίχως τέλος ο δικαστικός τους πόλεμος

Ιωάννα Τούνη: «Κόλασε» τη Μύκονο με τα νυχτοπερπατήματά της με τους κολλητούς της

Σαββίδης σε Μυστακίδη: Εγώ ξεκίνησα την ιδέα της Νέας Τούμπας και θα την ολοκληρώσω - Ευπρόσδεκτος όποιος θέλει να συμμετέχει

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert