Ενδιαφέρον Πούτιν για την Ελλάδα λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη Κοτζιά στην Μόσχα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκται στο Κάϊρο και είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν “μεγάλο μέρος της συζητήσεώς τους αφορούσε την Ελλάδα”.

Κατά τη συνάντηση, που διήρκεσε μία ώρα, ο κ. Πούτιν συνομίλησε με τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο για ζητήματα που αφορούν την Ορθοδοξία, την Αίγυπτο, την Αφρική και το ιεραποστολικό έργο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, ενώ μεγάλο μέρος της συζητήσεώς τους αφορούσε στην Ελλάδα.

Ο Πούτιν αποκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό με φρέσκιες ιδέες, που αγωνίζεται για το καλό του λαού του και της πατρίδας του.

Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τόν ευχαρίστησε για ό,τι έχει προσφέρει η χώρα του προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αφρικής, αλλά και για την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων Ρωσίας και Αιγύπτου.

Η συνάντηση και το ενδιαφέρον Πούτιν για την Ελλάδα ,γίνεται λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά στην Μόσχα. Η ελληνορωσικές σχέσεις μετά από την εκλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν περάσει σε μια τελείως διαφορετική φάση .

Η Μόσχα είναι διετεθειμένη να δώσει μια οικονομική ανάσα στην Αθήνα , η οποία όμως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται έτοιμη να ζητήσει. Πολλά θα ξεκαθαρίσουν στις επαφές που θα έχει ο Έλληνας ΥΠΕΞ στην Μόσχα την ίδια ώρα που θα γίνεται το Eurogroup και οι επαφές Τσίπρα με τους ευρωπαίους ομολόγους του.