Ανεβάζουν το θερμόμετρο οι Τούρκοι – Δεσμεύουν τον αερολιμένα Ρόδου

Δημοσίευμα της εφημερίδας Miliyet που επικαλείτει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak αναφέρει οτι η Ελλάδα δημιουργεί προπαγάνδα όσο αφορά την τουρκική άσκηση ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ που διεξάγεται στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο μετά απο επιστολή του έλληνα πρέσβη τη Ελλάδας στην Άγκυρα Κυριάκου Λουκάκη.

Η εφημερίδα παρουσιάζει επιστολή του πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα Κυριάκου Λουκάκη στις χώρες που έχουν κληθεί απο την Τουρκία να παρακολουθήσουν την τελική φάση της τουρκικής άσκησης ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ (DENIZ KURDU).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Έλληνας πρέσβης καλεί τις χώρες που σχετίζονται με το ΝΑΤΟ να μην στείλουν εκπροσώπους τους, καθώς “η άσκηση η οποία διεξάγεται από τις τουρκικές αρχές περιλαμβάνει μέρος του ΕΕΧ και της τερματικής περιοχής του Διεθνούς Αερολιμένα Ρόδου. Το γεγονός αυτό, πέραν το ότι παραβιάζει την Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, είναι αντίθετο στις σχέσεις καλής γειτονίας και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια πτήσεων”.

Οι δύο εφημερίδες αναφέρουν οτι η Ελλάδα δημιουργεί προπαγάνδα για να αποθαρρύνει τους εκπροσωπους των άλλων χωρών να παρακολουθήσουν την άσκηση.

Πάντως πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαιώνουν στο OnAlert οτι ο πρέσβης έστειλε την επιστολή στους ομολόγους του των άλλων χωρών στην Τουρκία και οτι διεξάγονται οι κατάλληλες ενέργειες όσο αφορά την στάση που επιμένει και διατηρεί η Τουρκία στο Αιγαίο, συγκεκριμένα μετα απο τη σωρεία παραβιάσεων αυτη την βδομάδα, που ξεπεράσανε τις 200, στα πλαίσια της άσκησης DENIZ KURDU. 

Ειδικότερα σε 141 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν 44 τουρκικά αεροσκάφη τη Δευτέρα, σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και εννέα εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών. Αξιοσημείωτο ειναι το γεγονός οτι το μεσημέρι της Δευτέρας δύο πυραυλάκατοι του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού προχώρησαν σε παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων στις ανατολικές και βόρειες ακτές του Αγαθονησίου. Οι πυραυλάκατοι συμμετείχαν στην τουρκική άσκηση και παρέμειναν στην περιοχή επί περίπου 20 λεπτά.
Από ελληνικής πλευράς, στη συγκεκριμένη περιοχή περιπολούσε παράκτιο περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο και παρακολουθούσε συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών. Παράλληλα μία πυραυλάκατος και μία κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, που βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή, έπλευσαν άμεσα στην περιοχή του Αγαθονησίου.

«Το περιστατικό παραβίασης ελληνικών χωρικών υδάτων από σκάφη του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή του Αγαθονησίου συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς Δικαίου. Είναι φανερό ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Τουρκία που δεν επιθυμούν τη συνεννόηση και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Ακόμη και μετά απο προειδοποίηση της Κομισιόν η Τουρκία χθες,Πέμπτη, προχώρησε για άλλη μια φορά σε μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, και πάλι στα «πλαισια της άσκησης». Αυτη την φορά σε 76 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν 29 τουρκικά αεροσκάφη τη Πέμπτη, σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και 3 εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Η Τουρκία δεν χάνει ευκαιρία να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αίγαιο με πρόφαση διάφορες ασκήσεις.

Η άσκηση ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ (DENIZ KURDU) έχει ξεκινήσει από τις 13 Μαίου του 2017 μεταξύ της Θάλασσας του Μαρμαρά, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, με αντικειμενικό σκοπό την διαπίστωση της αποτελεσματικότητας της Διοίκησης σε πολεμική ετοιμότητα και τον έλεγχο όλων των δομών υπό ρεαλιστικές συνθήκες.

Αξιωματικοί του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού εκτιμούν ότι στο πλαίσιο της άσκησης οι Τούρκοι δεν αποκλείεται να δοκιμάσουν πιθανό «ναυτικό αποκλεισμό» της Ελλάδος στο νοητό τόξο Ρόδο-Κάρπαθο-Κρήτη το οποίο αποτελεί βασικό στρατηγικό σημείο του Αιγαίου ενώ η προσομοίωση της λειτουργίας όπλων και συστημάτων και η αντίδραση των ασκούμενων μονάδων υπό «πολεμικές συνθήκες» αφήνει ελάχιστα στην φαντασία για τα μακρόπνοα σχέδια της Άγκυρας στο Αρχιπέλαγος.