Απειλεί τώρα ο Τσαβούσογλου για τα 3 δισ ευρώ που μπλοκάρει η Ιταλία

Απειλές ότι κάθε ημέρα που περνάει και η Τουρκία δεν λαμβάνει τα 3 δισεκατομμύρια της βοήθειας που της υποσχέθηκε η Ευρώπη, θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην καθημερινότητα των προσφύγων, διατύπωσε ευθαρσώς σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu.

Ο Τούρκος αξιωματούχος κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Federica Mogherini, στην Άγκυρα, υποστήριξε πως η τουρκική κυβέρνηση έχει άμεση ανάγκη των 3 δισ ευρώ, τα οποία έχει μπλοκάρει η Ιταλία, προκαλώντας τις αντιδράσεις πολλών ευρωπαίων αξιωματούχων.
«Δεν είναι προσωπικό θέμα, δεν έχει να κάνει με την Τουρκία. Είναι εσωτερικό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, για να προσθέσει και την απειλή ότι η καθυστέρηση θα αποβεί μοιραία για τους πρόσφυγες.

Αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες πάντως υποστηρίζουν ότι η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει μέρος της συμφωνίας για να μπορέσει να πάρει τα χρήματα της βοήθειας για το προσφυγικό, ενώ διπλωμάτες τονίζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, πως δεν έχει ανακοπεί καθόλου ο ρυθμός της εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ.

Ο Επίτροπος Johannes Hahn μάλιστα δήλωσε ότι τα κράτη-μέλη παρακολουθούν στενά τον αριθμό των μεταναστών που εισέρχονται στην Ευρώπη που συνεχίζει με την ίδια ένταση και γνωρίζουν από πού προέρχονται.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες πέρασαν παράνομα τα σύνορα της ΕΕ μέσα στο 2015.