Αυστηρό το μήνυμα Παυλόπουλου προς την Τουρκία για την Αγία Σοφία

Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, δεν είναι δυνατόν να μην σέβεσαι μνημεία, όπως η Αγία Σοφία, και να θεωρείς ότι η ευρωπαϊκή σου προοπτική είναι ανοιχτή.

Σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του δήλωσε:  ‘’Καλούμε την Ελλάδα να γίνει μια μοντέρνα και δημοκρατική χώρα και να σέβεται όλες τις θρησκείες’’ σε απάντηση της χθεσινής ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείο Εξωτερικών που χαρακτήρισε απαράδεκτη πρόκληση την ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία.

Ακόμα, σημειώνεται ότι μήνυμα προς την Τουρκία στέλνουν και οι ΗΠΑ οι οποίες τόνισαν ότι η Τουρκία θα πρέπει να διατηρήσει τον υφιστάμενο κοσμικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, δύο ημέρες μετά την τέλεση μουσουλμανικής προσευχής και την ανάγνωση του Κορανίου μέσα στο μνημείο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ είπε «…Απλώς καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει την Αγία Σοφία με τρόπο που σέβεται τη σύνθετη ιστορία της».