Από τις βόμβες διασποράς, στο νέο «όπλο» των ΗΠΑ – ΒΙΝΤΕΟ

Ο στρατός των ΗΠΑ διεξάγει δοκιμές για νέες κεφαλές μάχης (warheads) οι οποίες, όπως αναφέρουν πηγές, θα αντικαταστήσουν τις βόμβες διασποράς.

Τα πυρομαχικά διασποράς σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας ειναι “πυρομαχικά που αποτελούνται από ένα μη επαναχρησιμοποιήσιμο μεταλλικό δοχείο ή με σώμα που περιέχει πολλαπλούς, συμβατικούς εκρηκτικούς μηχανισμούς”.
Με άλλα λόγια, είναι βόμβες που διασπείρουν μικρότερα βομβίδια σε μια ευρύτερη περιοχή.

Ομάδες όπως ειναι ο ‘Συνασπισμός Πυρομαχικών Διασποράς’ τάσονται κατα των πυρομαχικών διασποράς, επειδή σκοτώνουν αδιακρίτως, είναι δύσκολο να ελεγχθούν, και αφήνουν βομβίδια στο πεδίο της μάχης τα οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να σκοτώσουν αμάχους.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι τα πυρομαχικά διασποράς “είναι νόμιμα όπλα με σαφή στρατιωτική χρησιμότητα. Είναι αποτελεσματικά όπλα, παρέχουν σαφή πλεονεκτήματα έναντι μιας σειράς στόχων και μπορεί να οδηγήσουν σε λιγότερες παράπλευρες απώλειες απο άλλα όπλα.
Παρόλα αυτα ο στρατός θα καταργήσει σταδιακά τις βόμβες αυτες μέχρι το τέλος του 2019.

Ποιος ειναι ο αντικαταστάτης;

Η λύση είναι η GMLRS Alternative Warhead, η οποία παρουσιάστηκε στον Σύνδεσμο Αμυντικής Βιομηχανίας το 2015.

Τα πυρομαχικά GLMRS θα αντικαταστήσει τα δευτερεύοντα βλήματα με θραυσματα (shrapnel). Η GLMRS έχει σχεδιαστεί ετσι ώστε να εκρύγνεται και στη συνέχεια να πέφτει σαν «χαλάζι» και να θρυμματίζει τους στόχους με την ίδια καταστροφική δύναμη που έχουν τα πυρομαχικά διασποράς, αλλά χωρίς να αφήνει πίσω βομβίδια – όπως οι βόμβες διασποράς – που θα μπορούσαν να πατήσουν πολίτες.

Όπως αναφέρουν πηγές «αυτές οι shrapnel warheads ειναι συμβατές με ήδη υποάρχοντα οπλικά συστήματα, καθως και με GPS που ο στρατός χρησιμοποιεί ήδη.» Ο αμερικανικός στρατός ελπίζει να ξεκινήσει την παραγωγή GMLRS μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Πηγή – Business Insider/ War is Boring
Μετάφραση/Απόδοση – OnAlert