Αυτο ειναι το τελευταίο εν – ενεργεία Β-29 στον κόσμο! ΒΙΝΤΕΟ

To Boeing B-29 ηταν βομβαρδιστικό βαρέως τύπου, τετρακινητήριο, ελικοφόρο, κατασκευασμένο από την Boeing για τις ΗΠΑ. Έγινε γνωστό ως το αεροπλάνο που μετέφερε και έριξε τις ατομικές βόμβες στο Ναγκασάκι και στη Χιροσίμα. Χρησιμοποιήθηκε σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κυρίως κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Πόλεμο της Κορέας.

Μετά τον πόλεμο, τα προηγμένης τεχνολογίας B-29 πραγματοποιούσαν διάφορα καθήκοντα, μεταξύ των οποίων ηταν ο εναέριος (εν πτήσει) ανεφοδιασμός, η ανθυποβρυχιακή περιπολία, και αναγνώριση και διάσωση.

Οι βόμβες

Το όνομά Superfortress (υπέρ φρούριο) προήλθε από τον προκάτοχό του B-17 Flying Fortress και συνεχίστηκε και στα επόμενα μοντέλα βομβαρδιστικών της Boeing. Κατασκευάστηκαν περίπου 4.000 τέτοια βομβαρδιστικά στη περίοδο 1943 έως 1946, ενώ αποσύρθηκε οριστικά το 1960

Το κόκπιτ

To B-29 αν και προηγμένο τεχνολογικά και οπλικά για την εποχή του, συμμετείχε σχετικά λίγο σε αποστολές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς η παραγωγή του ξεκίνησε το 1944, στο τέλος του πολέμου δηλαδή. Αποτέλεσε το βασικό βομβαρδιστικό των Αμερικανών στο τέλος του πολέμου και χρησιμοποιήθηκε κυρίως κατά της Ιαπωνίας.

Το control

Ήταν οπλισμένο με 12 πολυβόλα M2 Browning 0.5 ιντσών, από τα οποία, τα 10 ήταν τηλεχειριζόμενα και μπορούσε να μεταφέρει βόμβες μέγιστου βάρους 9 τόνων


Ο χώρος για τους επιβάτες

Στο βίντεο θα δείτε την «ΦΙΦH». Το όνομα «Φιφή» είναι το παρατσούκλι του τελευταίου  Β-29 από περίπου 4.000 που κατασκεύασε η Boeing, και ειναι το μόνο που εξακολουθεί να πετάει. Το αεροσκάφος ανήκει στην Πολεμική Αεροπορία (Commemorative Air Force), η οποία βρίσκεται στο Addison, Τέξας, και διασώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 70.

Δειτε το βίντεο που θα σας τοποθετήσει εστω και για λίγο σ’ένα B-29!

The Aviationist/WWII.gr
Μετάφραση/Απόδοση – OnAlert