Βίτσας: “Έχει δημιουργηθεί ένα τείχος ασφαλείας στην Κύπρο”

«Έχει δημιουργηθεί ένα τείχος ασφαλείας, ένα τείχος τήρησης της διεθνούς νομιμότητας που επιτρέπει στο κυπριακό κράτος, μια κυρίαρχη χώρα, εδαφικά βέβαια λαβωμένη, να ασκεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα» δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Ο Δημήτρης Βίτσας σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Ειδήσεις αναφέρθηκε μετάξυ άλλων στην τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ τόνισε ότι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας είναι έτοιμες να συνδράμουν και να βοηθήσουν την Κύπρο όποτε και αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

 «Η διεθνής κοινότητα με ενεργό τρόπο θέτει το όριο. Αναγνωρίζει με πληρότητα το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται την ΑΟΖ της. Άρα, το μέχρι πού μπορεί να φτάσει η τουρκική προκλητικότητα αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει να κάνει τόσο με τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς της τουρκικής πλευράς […] όσο με τα όρια που θέτει με ενεργό τρόπο η διεθνής κοινότητα».

Ο κ. Βίτσας χαρακτηρίζει συνεχής και αδιάλειπτη τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ συμπληρώνει: «δεν παραβλέπουμε ότι η όποια απειλή ενάντια στην Κύπρο συνήθως εντάσσεται σε μια στρατηγική απειλής και έναντι των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Απόσπασμα από την συνέντευξη με όσα όλα αναφέρει ακριβώς ο ΑΝΥΕΘΑ σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η τουρκική προκλητικότητα στην ΑΟΖ της Κύπρου κ. υπουργέ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έχουμε μια σημαντική εξέλιξη. Η διεθνής κοινότητα με ενεργό τρόπο θέτει το όριο. Αναγνωρίζει με πληρότητα το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται την ΑΟΖ της. Άρα το μέχρι που μπορεί να φτάσει η τουρκική προκλητικότητα αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, δεν έχει να κάνει τόσο με τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς της τουρκικής πλευράς, η οποία άλλωστε είναι εγκλωβισμένη σε μεγάλες αντιφάσεις που η ίδια έχει δρομολογήσει, όσο με τα όριο που θέτει με ενεργό τρόπο η διεθνής κοινότητα. Κατά τη γνώμη μου έχει δημιουργηθεί ένα τείχος ασφαλείας, ένα τείχος τήρησης της διεθνούς νομιμότητας που επιτρέπει στο κυπριακό κράτος, μια κυρίαρχη χώρα – εδαφικά βέβαια λαβωμένη – να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Αυτό λοιπόν που διαφοροποιεί σήμερα τα πράγματα σε σχέση με παλαιότερα είναι μια είδους νέα διεθνοποίηση του κυπριακού προβλήματος.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η Ελλάδα σε ποιο βαθμό θα συμπαρασταθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πλήρως. Η συνεργασία μας είναι συνεχής και αδιάλειπτη. Η συμπαράσταση της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι στη βάση του τρίπτυχου: Διεθνής νομιμότητα, ιδιαίτεροι δεσμοί ελληνικού με κυπριακό λαό και αίσθηση υποχρέωσης της Ελλάδας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα δεν παραβλέπουμε πως η όποια απειλή ενάντια στην Κύπρο συνήθως εντάσσεται σε μια στρατηγική απειλής και έναντι των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Πράγμα το οποίο όσο κι αν εμείς θέλουμε να μην ισχύει φροντίζουν από την άλλη πλευρά να το επιβεβαιώνουν. Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο από εμάς είναι η ειρήνη, η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή. Δεν θα κάνουμε σε κανέναν το χατίρι να εγκλωβιστούμε σε μια ρητορική έντασης ούτε στη ζώνη της αστάθειας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Να συμπεράνω ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας εκπαιδεύονται, ασκούνται και εξοπλίζονται για να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους όποτε και αν χρειαστεί. Είναι πάντοτε έτοιμες για αυτό, με αίσθηση του καθήκοντος και της μεγάλης αποστολής τους, έχοντας σαν πολλαπλασιαστή ισχύος, μαζί με όλα τα σύγχρονα μέσα που διαθέτουν, το υψηλό φρόνημα που διακρίνει το έμψυχο δυναμικό όλων των βαθμίδων τους. Λειτουργούμε αποτρεπτικά, απέναντι σε κάθε απειλή, ακόμα και κάθε σκέψη απειλής σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα βίωσε μια χωρίς προηγούμενο οικονομική κρίση – με τις συνέπειες της ακόμα ενεργές – και παρόλα αυτά, η χώρα μας, μια χώρα σε οικονομική επιτροπεία, δεν έχει ούτε στο ελάχιστο θιγεί στα κυριαρχικά της δικαιώματα. Αυτό, ανάμεσα σε άλλα, το οφείλει και στην υψηλή ετοιμότητα και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ