Βουλή: Αποδείξεις για τα 225 έργα της ΜΟΜΚΑ και το κόστος τους ζητά ο Δαβάκης

 Την κατάθεση των συμβάσεων για τα 225 έργα που έγιναν με ευθύνη της ΜΟΜΚΑ και τους κόστους αυτών, ζητά από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο ο βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ Θανάσης Δαβάκης, με αφορμή την σχετική αναφορά του ΥΕΘΑ πρόσφατα σε ομιλία του στη Βουλή.

Σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού ελέγχου ο κ. Δαβάκης αναφέρει χαρακτηριστικά:

Με το άρθρο 5 παράγραφος 1 του νόμου 4407/2016 (ΦΕΚ 134 Α’), το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας απέκτησε το δικαίωμα να συμπράττει στη μελέτη και την εκτέλεση έργων τοπικού ενδιαφέροντος με φορείς του δημοσίου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η ίδια παράγραφος ορίζει ότι η συνεργασία πραγματοποιείται:

Σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 3 του νόμου 4407/2016, κάθε σύμβαση πρέπει να έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο και δομή:
«3. Στο πλαίσιο κάθε προγραμματικής σύμβασης που συνάπτει η ΜΟ.Μ.ΚΑ. ρυθμίζονται το αντικείμενο, ο σκοπός και το περιεχόμενο των αναλαμβανόμενων έργων ή των μελετών, ο προϋπολογισμός τους, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις της ΜΟ.Μ.ΚΑ. και των συμπραττουσών υπηρεσιών, το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των αναλαμβανόμενων έργων ή των μελετών, ο τρόπος κάλυψης των αναγκαίων για την εκπλήρωση της σύμβασης δαπανών της ΜΟ.Μ.ΚΑ. και οι λεπτομέρειες της καταβολής τους, η διάρκεια της σύμπραξης, το όργανο παρακολούθησης της εφαρμογής των ρυθμίσεων της σύμβασης, οι αρμοδιότητες του οργάνου αυτού, οι όροι διαπίστωσης της εκπλήρωσης των καθηκόντων της ΜΟ.Μ.ΚΑ., οι όροι άσκησης του τεχνικού, οικονομικού και λογιστικού ελέγχου του κυρίου του έργου κατά τις φάσεις εκπλήρωσης του αναλαμβανόμενου έργου ή της μελέτης από τη ΜΟ.Μ.ΚΑ. και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό 2017, ο κ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι μέσα στο έτος 2016 οι Ένοπλες Δυνάμεις εκτέλεσαν συνολικά 225 έργα.

Σε συνέχεια αυτής της αναφοράς, εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα σχετικά με τη συνεισφορά της ΜΟ.Μ.ΚΑ., της υπηρεσίας που συστάθηκε με μοναδικό σκοπό τη μελέτη και κατασκευή μικρών έργων υποδομής, σε όλη αυτήν την κατασκευαστική δραστηριότητα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός: