BRICS: «Ναι στην χρηματοδότηση προγραμμάτων στην Ελλάδα αλλά όχι άμεσα»

Για πρώτη φορά ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ μίλησε για χρηματοδότηση της Ελλάδα μέσω της Τράπεζας Ανάπτυξης των χωρών των BRICS αλλά όχι στο άμεσο μέλλον.

O Αντόν Σιλουάνοφ είπε ότι η τράπεζα των BRICS είναι έτοιμη να ξεκινήσει και τα προγράμματα πουθα χρηματοδοτήσει, ως όλα δείχνουν, αφορούν και την Ελλάδα.

Τα πρώτα προγράμματα αναμένεται να χρηματοδοτηθούν μέχρι το τέλος του έτους . Το κεφάλαιο της τράπεζας είναι σε πρώτη φάση 100 δις δολάρια .Βασικός στόχος της τράπεζας είναι η χρηματοδότηση προγραμμάτων υποδομών στα κράτη της BRICS και στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο Σιλουάνοφ μίλησε για χώρες που θα μπορούσαν να αναμένουν βοήθεια από την τράπεζα των BRICS και φυσικά ως παράδειγμα έφερε την Ελλάδα.
«Πιθανόν στο μέλλον προγράμματα της Ελλάδας και άλλων χωρών να αποτελέσουν ορισμένα από εκείνα στα οποία θα κατευθυνθούν χρήματα της Τράπεζας της BRICS, αλλά πιστεύω ότι αυτό δεν θα συμβεί σύντομα, όχι πάντως στο προσεχές μέλλον», ήταν η απάντησή του.

Θα είναι εναλλακτικό “πορτοφόλι” του ΔΝΤ η τράπεζα των BRICS; Αν και αυτή είναι η αίσθηση που δημιουργούν τα ρωσικά ΜΜΕ η Μόσχα κρατά αποστάσεις. Ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Σ.Στορτσάκ ,δήλωσε ότι δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες συγκρίσεις