Βρυξέλλες: Ετοιμάζουν ενιαία Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών;

Γράφει η ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ
info@onalert.gr

Το θέμα της δημιουργίας μιας νέας ενιαίας ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών ασφαλείας, αναδύεται μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες. 
Η συζήτηση έχει αρχίσει ήδη στα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα,

Αποτυχία των υπηρεσιών ασφαλείας να συνεργαστούν και για να προλάβουν τρομοκρατικές οργανώσεις, την ώρα που οι τρομοκράτες διασχίζουν με ευκολία – και πιθανότατα με ευρωπαϊκά διαβατήρια- τα σύνορα, βλέπει η εφημερίδα New York Times.

Η επίθεση στις Βρυξέλλες χαρακτηρίζεται ως παράδειγμα αποτυχίας των Ευρωπαϊκών Υπηρεσιών πληροφοριών, καθώς δεν μπορούν να συνεργαστούν και να ανταλλάξoυν τις πληροφορίες που ήταν απαραίτητες για την έγκαιρη ταυτοποίηση των βομβιστών. Τουλάχιστον ένας από τους τρομοκράτες, ο Ibrahim el-Bakraoui, είχε απελαθεί στην Ολλανδία τον προηγούμενο χρόνο.

Με βάση τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα είναι απόλυτα σαφές ότι οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους λειτουργούν διασυνοριακά και αδιαφορούν για τους φραγμούς των συνόρων.
Το κρίσιμο ερώτημα για τις Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες Πληροφοριών αλλά και για τις υπηρεσίες προστασίας των πολιτών είναι, εάν μπορούν να κάνουν το ίδιο.

«Ο πολίτης θέλει να νιώθει ότι τα ανοιχτά σύνορα θα έχουν και την αντίστοιχη υποστήριξη από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ευρώπης και όχι μόνο της χώρας του», σχολίαζε χθες στο Onalert στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το θέμα υπερβαίνει τις δυνατότητες ενός κράτους και είναι απορίας άξιον πώς οι πολιτικοί θα πάρουν την ευθύνη της μη συνεργασίας σε υπερεθνική βάση.

Το ευρωπαϊκό πρόβλημα στα θέματα ασφαλείας είναι ότι μένουν σε γενικόλογες δηλώσεις και απλά συνεχίζουν σε μοτίβα εθνικών κέντρων χωρίς κανένα συντονισμό.

Στα γραφεία των Βρυξελλών συζητιέται πλέον έντονα ότι το προσεχές διάστημα θα αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες και πιέσεις από τα κράτη μέλη για να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό συντονιστικό κέντρο για θέματα ασφαλείας.

Υπάρχει ήδη σε εξέλιξη συζήτηση για ενίσχυση της Europol και της Eurojust αλλά διεξάγεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.

Χθες τέθηκε επίσης θέμα για μια ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών στα αμερικανικά πρότυπα που θα μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά συλλέγοντας πληροφορίες από διάφορες χώρες.

Ωστόσο η προοπτική αυτή φαίνεται να σκοντάφτει στις υπηρεσίες πληροφοριών των κρατών μελών που δεν επιθυμούν ένα τέτοιο άνοιγμα.

Σύμφωνα με τους New York Times μια πολή κρίσιμη βάση δεδομένων που περιέχει αρχεία επιτήρησης υπόπτων για εγκληματικές πράξεις είναι το σύστημα πληροφοριών της Σένγκεν, η οποία όμως υποστηρίζεται πλημελώς από τις ευρωπαϊκές χώρες.

Έκθεση της Γαλλικής Γερουσίας υποστηρίζει ότι η Γαλλία είναι η μόνη χώρα που τροφοδοτεί τακτικά τη βάση δεδομένων της Σένγκεν.

Η βάση δεδομένων της Σένγκεν δεν είναι μοναδική. Περίπου 5000 πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ενταχθεί στο Ισλαμικό κράτος, αλλά και σε άλλες τρομοκρατικές ομάδες. Όμως η αντίστοιχη βάση δεδομένων της Europol δεν είναι ενημερωμένη και περιέχει μόνο 2.786, επισημαίνει πρόσφατη έκθεση για την τρομοκρατία στην Ευρώπη.

Το αμέσως προσεχές διάστημα το θέμα ενός ευρωπαϊκού οργάνου που θα ασχολείται με τις πληροφορίες ασφαλείας αναμένεται να τεθεί πολύ σύντομα.