Δείτε τη γιορτή της Τήνου που αναβιώνει κάθε χρόνο από το 1823! ΦΩΤΟ

Χθες πραγματοποιηθηκε η γιορτή »Τα φαναράκια της Τήνου» όπως ακριβώς γίνεται από το 1823 στο νησί! Μαθητές και όχι μόνο σε μια νύχτα με ιδιαίτερο χρώμα στην Παναγία της Τήνου. Οι εικόνες κάνουν το γύρο των social media…

Για την ιστορία, σύμφωνα με το tinostoday.gr, η γιορτή αυτη καθιερώθηκε καθώς στις 30 Ιανουαρίου του 1823 όταν μια μοναχή με το όνομα Πελαγία είδε στο όνειρο της που ήταν θαμμένη η εικόνα της Παναγίας. Το όνειρο επαναλήφθηκε για τρεις συνεχόμενες Κυριακές. Αυτό υποχρέωσε τους Τηνίους να σκάψουν στο σημείο που υπέδειξε στη μοναχή η Παναγία για να βρουν την εικόνα. Σημειώνεται ότι το σκάψιμο που είχε αναλάβει κάθε χωριό με την αράδα ξεκίνησε στις 23 Ιουλίου 1823 και καθώς τέλειωνε ο Γενάρης του 1824 και δεν είχε βρεθεί η πολυπόθητη εικόνα, η απογοήτευση άρχισε να πλακώνει το νησί. Εκείνη την εβδομάδα είχαν έρθει Φαλαταδιανοί να σκάψουν και το θαύμα έγινε από την αξίνα του Δημήτρη Βλάση.

Έτσι λοιπόν, όπως τότε έτσι και τωρα εκατοντάδες κεριά κράτησαν στα χέρια τους – το βράδυ της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου – οι μαθητές όλων των σχολείων της Τήνου και μαζί τους ιερείς, οι δήμαρχοι Τήνου και Μυκόνου, πολιτευτές των Κυκλάδων, εκπαιδευτικοί και πλήθος κόσμου. Πρόκειται για μια ξεχωριστή θρησκευτική γιορτή, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι Τηνιακοί, αλλά και πολλοί επισκέπτες και η οποία ξεχειλίζει από ζωντάνια, χρώματα και τραγούδια. Σύμφωνα με το έθιμο οι κάτοικοι του νησιού αλλά και οι επισκέπτες ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης και ακολουθούν συγκεκριμένη διαδρομή, όπως έκαναν οι πρόγονοι τους τη νύκτα της 30ης Ιανουαρίου του 1823, για να φτάσουν στο προαύλιο της Μεγαλόχαρης.

Διαβάστε περισσότερα για το τι γίνεται στην εορταστική εκδήλωση στο newsit.gr