«Δεν θα έρθει η συντέλεια αν πάμε στην δραχμή» λέει ο πρωην γγ της κυβέρνησης Σαμαρά

Δηλώσεις που θα προκαλέσουν αίσθηση έκανε ο πρώην γγ της κυβέρνησης Σαμαρά Τάκης Μπαλτάκος για το ενδεχόμενο επιστροφής της χώρας στη δραχμή. “ Δεν θα έλθει η συντέλεια του κόσμου” δήλωσε
Ο πρώην ΓΓ της Κυβέρνησης Σαμαρά Τάκης Μπαλτάκος, μιλώντας στην εκπομπή του Πάνου Παναγιωτόπουλου «Χώρα εν Καμίνω» στο KONTRA CHANNEL .

Τα βασικά σημεία της συνέντευξής του;

• Για τον κίνδυνο να επιστρέψει η χώρα στη δραχμή:
Δεν θα έλθει και η συντέλεια του κόσμου αν πάμε στη δραχμή, υπό την προϋπόθεση ότι θα περάσουμε τη μεταβατική περίοδο από το ένα νόμισμα στο άλλο με τρόπο αβλαβή για το λαό μας. ΄Αλλωστε η χώρα μας πτώχευσε στο ευρώ και όχι στη δραχμή. Μόνο οι χώρες με εθνικό νόμισμα μπορούν να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

• Για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές:
Δεν θα μπορέσει η κυβέρνηση να περάσει αυτά που θα συμφωνήσει, γι αυτό και θα αναγκαστεί να πάει σε δημοψήφισμα.

• Για τους γεωπολιτικούς και γεωστρατηγικούς κινδύνους
που ενδεχομένως θα προκύψουν αν φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη: Το Αιγαίο κινδυνεύει μόνο αν οι πολιτικές ηγεσίες της Ελλάδος φοβούνται. Με ισχυρές ελληνικές κυβερνήσεις και με ενότητα η Ελλάδα δεν μπορεί να απειληθεί από την Τουρκία.

• Για το ενδεχόμενο εκλογών τον Ιούνιο:
Οι εκλογές δεν συμφέρουν κανέναν, ούτε την χώρα, ούτε την ΝΔ. Αν γίνουν εκλογές θα τις χάσει η ΝΔ και θα πρέπει να αλλάξει αρχηγό. Δεν μπορεί να αντέξει δεύτερη εκλογική ήττα ο Αντώνης Σαμαράς.

• Για τα λάθη που έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά:
Από τον Οκτώβριο του 2013 έπρεπε να κάνουν στροφή κατά των γερμανών και νέα διαπραγμάτευση. Αυτά που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα δίνουν αξιοπρέπεια στη χώρα. Προτείνω στον Αντώνη Σαμαρά να αλλάξει τακτική και αυτός απέναντι στους γερμανούς και να στηρίξει την Κυβέρνηση με κραυγές και όχι με ψιθύρους, όχι τραυλίζοντας. Όταν παίζει η εθνική Ελλάδος με την εθνική Γερμανίας είμαστε με την εθνική Ελλάδος.

• Για την πολιτική Τσίπρα απέναντι στους γερμανούς: Ο Τσίπρας κάνει αυτό που έπρεπε να είχαμε κάνει εμείς. Στα θέματα διαπραγμάτευσης με τους γερμανούς απαιτείται να στηρίξουμε την κυβέρνηση. Ορισμένοι εταίροι μας,όπως οι γερμανοί, έχουν αποικιοκρατική αντίληψη.

• Για τον Γιάνη Βαρουφάκη: Για την αντικατάσταση Βαρουφάκη λυπήθηκα. Η κυβέρνηση έστειλε μήνυμα αδυναμίας.

• Για το επεισόδιο στα Εξάρχεια: Με εντυπωσίασε η αντίδραση της συζύγου Βαρουφάκη. Θεωρώ ότι είναι πρότυπο γυναίκας.

• Για το μεταναστευτικό: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σήμερα είναι τα διαδοχικά κύματα των παρανόμων μεταναστών. Να πει η κυβέρνηση Τσίπρα, δημόσια, αν έχει πει στο Λιμενικό να μην κάνει ανάσχεση στα θαλάσσια περάσματα. Σήμερα δεν γίνεται ανάσχεση, ενώ στο παρελθόν γινόταν. Είναι προφανές τι κάνει η Τουρκία. Πως μία χώρα, όπως η Τουρκία, απολύτως αστυνομοκρατούμενη αφήνει 2εκ. παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες πολέμου να τη διασχίζουν και να φθάνουν ανενόχλητοι απέναντι από τα ελληνικά νησιά;To μεταναστευτικό σήμερα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα. Το Λιμενικό μπορεί να κάνει επιχειρήσεις ανάσχεσης αν πάρει σχετική εντολή από την κυβέρνηση. Ο μεγάλος αριθμός μεταναστών που δέχεται σήμερα η Ελλάδα, θα αντιστοιχούσε στη Γερμανία, σε αναλογία με τον πληθυσμό της, περίπου στα 20εκ.! Θα μπορούσε να το αντέξει αυτό η Γερμανία; Να πάρει η Γερμανία το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί για τους μετανάστες που μπαίνουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδος.

• Για τον Πάνο Καμμένο: Είμαι φίλος με τον Καμμένο και αισθάνομαι ανακούφιση που στην κυβέρνηση Τσίπρα είναι ο Καμμένος Υπουργός Εθνικής ΄Αμυνας.

• Για την κριτική που κάνει στη ΝΔ:
Τι θέλετε να κάνω, να χειροκροτώ; Όταν βλέπω τη ΝΔ να είναι στις δημοσκοπήσεις δέκα πέντε μονάδες πίσω από το ΣΥΡΙΖΑ;

• Για τις καταλήψεις: Μεγάλο λάθος του ΣΥΡΙΖΑ που τις επιτρέπει από ιδεοληψία. Αν η κυβέρνηση Τσίπρα χάσει, θα χάσει από τέτοια λάθη.

• Για την υπόθεση Σάββα Ξηρού: Ένα ακόμα προφανές λάθος του ΣΥΡΙΖΑ από τις ιδεοληψίες του. Αντιλαμβάνομαι ότι ο Ξηρός έχει σοβαρά προβλήματα υγείας. Αλλά πρέπει να παραμείνει στη φυλακή και να του παρασχεθούν εκεί όλες οι επιβεβλημένες ιατρικές υπηρεσίες.

• Για τα ανοίγματα Τσίπρα και Καμμένου στη Ρωσία: Ορθώς κάνουν ανοίγματα στη Ρωσία. Είναι παιχνίδια εκφοβισμού των δανειστών.

• Για την τακτική της ΝΔ: H ΝΔ, από ένα σημείο και μετά, θα έπρεπε να είχε λιγότερο φιλομνημονιακό επικοινωνιακό λόγο.

• Για τα εσωτερικά της ΝΔ: Να πάει άμεσα η ΝΔ σε ανοιχτή διαδικασία εκλογής αρχηγού. Ο Αντώνης Σαμαράς να πάρει ο ίδιος την πρωτοβουλία και να δρομολογήσει τη διαδικασία αυτή για να αναβαπτισθεί στην ψήφο των οπαδών του κόμματος. Η διαδικασία εκλογής αρχηγού θα επανασυσπειρώσει τον κόσμο της ΝΔ.

• Για τους δελφίνους στη ΝΔ:
Δεν βλέπω να υπάρχουν σήμερα πρόσωπα έτοιμα να καθίσουν στην καρέκλα του Σαμαρά. Κεντρώος πολιτικός είναι δύσκολο να εκλεγεί αρχηγός της ΝΔ.