Διεθνές Ιδρυμα Σαλαμίς: Εκδήλωση στον Άγνωστο Στρατιώτη

 Μεγαλοπρεπής, εντυπωσιακή και αντάξια με το τεράστιο κοσμοϊστορικό γεγονός της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας ήταν η εκδήλωση την οποία οργάνωσε με χαρακτηριστικά εθνικής επετείου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη το «Διεθνές Ιδρυμα Σαλαμίς» προβάλλοντας με τον καλύτερο τρόπο την Πολιτιστική μας κληρονομιά και την χώρα μας .

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Πολιτικής ηγεσίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η παρουσία μεγάλου αριθμού ξένων αντιπροσωπειών, οι πρέσβεις των οποίων κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο, αποτίνοντας φόρο τιμής όχι μονο στους Σαλαμινομάχους αλλα σε όλους τους νεκρούς ανεξαρτήτως φυλής , χρώματος και θρησκείας δίνοντας ένα οικουμενικό και πανανθρώπινο μήνυμα σύμφωνα με το πνεύμα των προγόνων μας τιμώντας την Ελευθερία το Πολιτισμό και τη Δημοκρατία.

Το Διεθνές Ιδρυμα Σαλαμίς, έμπνευση και δημιουργία των Χρήστου και Κυριάκου Μαριδάκη, δραστηριοποιείται στο ιστορικό νησί της Σαλαμίνας από ετών. Τεράστια είναι όμως η συμβολή του Κυριάκου Μαριδάκη αντιπρόεδρου όπου ως πραγματικός πρεσβευτής του πολιτισμού απο το 2011 μέχρι σήμερα κατόρθωσε η επέτειος αυτή να αναγνωριστεί και να τιμηθεί επισήμως από την Ελληνική Κυβέρνηση και την διεθνοποίηση του γεγονότος σε 45 κράτη και Ουνεσκο προβάλλοντας τη Σαλαμίνα και την Ελλάδα παγκοσμίως , με όραμα και στόχο η εορτή αυτή να γίνει μια επέτειος όλων των Εθνών εις μνήμη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Στην τελετή παρέστησαν ο Διεθνολόγος ακαδημαϊκός και διπλωμάτης Τριαντάφυλλος Καραγιάννης , τα διακεκριμένα μέλη του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίς τ. Υπουργός των Εξωτερικών Ανδρέας Ζαΐμης , Πρέσβης επι τιμή Ιωάννης Χρυστοφίλλης , πολλοί ξένοι διπλωμάτες , ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της (ΝΔ) Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αλφρέντο Σαλτιέλ επιχειρηματίας πολιτευτής της ΝΔ Α΄Αθηνών υποστηρικτής του Ιδρυματος , ο Λουκάς Αντώναρος επιχειρηματίας Πολιτευτής των ΑΝ.ΕΛ. και η χορευτική παραδοσιακή ομάδα της Ιστορικής Σαλαμίνος του Μανώλη Καπετανάκη. Στεφάνους κατέθεσαν μεταξύ άλλων οι πρέσβεις της Σλοβακίας, Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Αιγύπτου, Βενεζουέλας ,Κατάρ, Κύπρου, Βιετνάμ, Γαλλικής Δημοκρατίας, Σερβίας, Ουγγαρίας, Κοινοπολιτείας των Μπαχαμών, Ουκρανίας , Δομινικάνικη Δημοκρατίας, Αλβανίας, εκ μερους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο Αντιπρόεδρος Άδωνης Γεωργιάδης και εκ μερους της Περιφερειαρχης Αττικής κ. Ρένας Δούρου ο Αντιπεριφεριάρχης Νήσων Τάκης Χατζηπέρος.

Την τελετή πλαισίωσαν άγημα και η φιλαρμονική του Π.Ν.

Στη σύντομη, πλην περιεκτική και τεκμηριωμένη ομιλία του, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Χρ. Μαριδάκης, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τη γραμματεία του Μεγάρου Μαξίμου για τη συμβολή της στις προσπάθειές του, τον αντιπρόεδρο Κυριάκο Μαριδάκη, που έχει αναδείξει το Ίδρυμα σε έναν πολύπλευρο πολιτιστικό οργανισμό διεθνούς εμβέλειας, τον Αδωνι Γεωργιάδη (σήμερα αντιπρόεδρο της Ν.Δ) , για την πολυετή συμπαράστασή του, την Περιφέρειαρχη Αττικής κ. Ρένα Δούρου και τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Παν. Χατζηπέρο, που στέκονται δίπλα στο Ιδρυμα, την αντιδήμαρχο Σαλαμίνος Ειρήνη Μπινιάρη, η οποία εκπροσώπησε τον Δήμο του νησιού και το Ζάππειο Ιδρυμα.

Ο Χρ. Μαριδάκης αναφέρθηκε επίσης στο ξεκίνημα της προσπάθειας , το 1982, από λίγους πιστούς στα ιδανικά της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και εραστές της αύρας της Σαλαμίνας, προσπάθεια την οποία αγκάλιασε με θέρμη η τότε υπουργός Πολιτισμού αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη.

Την προσπάθεια συνέδραμε τα μέγιστα και η αείμνηστη Ελένη Βλάχου, η οποία ,μέσω της «Καθημερινής» προέβαλε την προσπάθεια των ολίγων στην αρχή και περισσότερων στη συνέχεια επίμονων οπαδών της ιστορικής μνήμης. Γι αυτό και η δημόσια αναφορά του προέδρου του Ιδρύματος «στον πολίτη Δημήτριο Καπράνο» για την προσφορά του, αφού είναι ο έγκριτος δημοσιογράφος που από τότε βρίσκεται στο πλευρό του Ιδρύματος και προβάλλει το έργο του, μετέχοντας ενεργώς στα όργανά του.

Τελος δήλωσε ότι τα «ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ» πρεπει να γινουν υπο την αιγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας και το 2021 με την επέτειο των 2.500 χρόνων όλα τα κράτη να τιμήσουν ολους τους νεκρούς ανεξαρτήτως φυλής , χρώματος , θρησκείας και κοινωνικής τάξης.Χαρακτηριστικό της εφετινής εκδηλώσεως ήταν η μεγάλη προσέλευση πολιτών, οι οποίοι παρακολούθησαν την τελετή και χειροκρότησαν την προσπάθεια του Ιδρύματος, το οποίο καθημερινά προσθέτει νέα επιφανή μέλη στη δύναμή του.

Τον τελευταίο καιρό το ίδρυμα έχει γίνει διεθνές, καθώς συμμετέχουν διεθνείς προσωπικότητες και πλέον έχει αναγνωριστεί ως ίδρυμα το οποίο δείχνει ότι δύναται να προσφέρει στην Σαλαμίνα και την ιστορία. Άλλωστε οι καταθέσεις στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, που έγιναν χθες από δεκάδες πρεσβείες, αποτελεί ένα δείγμα το πόσο ανταποκρίνεται το Διεθνές ίδρυμα Σαλαμίς.