Κύπρος: Δίνουν «άδεια» στο Barbaros για έρευνες και γεωτρήσεις

 Δόθηκε άδεια για τις σεισμικές έρευνες από το Μπαρμπαρός που άρχισαν και πάλι στις 20 Απριλίου στα “χωρικά ύδατα” του ψευδοκράτους, σύμφωνα με δηλώσεις του “υπουργού οικονομίας και ενέργειας”, Σουνάτ Ατούν.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε σημερινή ανακοίνωσή του το “υπουργείο οικονομίας και ενέργειας” αναφέρει ότι ο κ. Ατούν δήλωσε επίσης ότι θα δοθεί επίσης άδεια για να γίνει δεύτερη ερευνητική γεώτρηση στην περιοχή της Σύγκρασης, ως συνέχιση του πηγαδιού – όπως γράφει – που είχε γίνει για σκοπούς γεώτρησης εκεί το 2011.

Ο κ. Ατούν πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ την έναρξη συλλογής στοιχείων από δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμολογικές έρευνες στα “χωρικά ύδατα” του ψευδοκράτους αρχής γενομένης από τον Απρίλιο, στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, αλλά και της “διμερούς” συμφωνίας υπηρεσιών σε περιοχές πετρελαίου και διαμοιρασμού της παραγωγής, όπως αναφέρεται. Ετοιμάστηκαν, συνέχισε ο κ. Ατούν, οι χάρτες και οι εργασίες που θα γίνουν στην θαλάσσια περιοχή όπου έχουν προγραμματιστεί οι σεισμικές έρευνες.

Ο Σουνάτ Ατούν ανέφερε ότι επί “προεδρίας” Ντερβίς Έρογλου, μέσω των ΗΕ, είχε κατατεθεί πρόταση για συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου ή να αναβληθούν όλες οι έρευνες στον τομέα αυτό για μετά την λύση, αλλά η “ε/κ διοίκηση” – όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία – δεν έδωσε απάντηση. Πρόσθεσε δε ότι η “ε/κ διοίκηση” θεωρώντας ότι οι φυσικοί πόροι γύρω από το νησί ολόκληρο της ανήκουν και έχει υπογράψει συμφωνίες με διάφορες πολυεθνικές εταιρείες για διαφορετικά οικόπεδα ενώ συνεχίζει να προβαίνει σε γύρους αδειοδότησης.

Διαβάστε όλο το άρθρο στο NewsIt.com.cy