Δίστομο – Άουσβιτς δεν ξεχνιούνται – Μια ελληνοπολωνέζα μας το θυμίζει

Ελληνο-πολωνέζα υποψήφια Ευρωβουλευτής με την »Ελιά- Δημοκρατική Παράταξη»,η Μαργαρίτα Αργυράκου, κατέθεσε  λίγα λουλούδια στο Μαυσωλείο των 218 Σφαγιασθέντων στο Δίστομο από τους Γερμανούς Ναζί  με αφορμή την Επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης 9 Μαΐου 1945.<<Σήμερα, 9 Μαΐου, εορτάζουμε την Ημέρα Λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενός πολέμου που κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, με θύματα των Ναζί εκατομμύρια αθώους πολίτες>>, έγραψε στην σελίδα της στο  Facebook,.

<<Στην Μνήμη όλων αυτών – συνεχίζει – άφησα λίγα λουλούδια και κλαδιά ελιάς στο Μαυσωλείο των 218 κάτοικων του Διστόμου που τους σκότωσαν οι Γερμανοί τον Ιούνη του 1944.Και στο μυαλό μου είχα και τα θύματα στο Άουσβιτς…>> 

Η αναφορά στο Αουσβιτς δεν είναι τυχαίο : Το μεγαλύτερο από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που έφτιαξαν οι Γερμανοί Ναζί βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Κρακοβία της Πολώνίας στο Πανεπιστήμιο της οποίας  η κ. Μαργαρίτα Αργυράκου  (Miernik Malgorzata),σπούδασε. 

Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι από τον ιερό λόφο του Μαυσωλείο Διστόμου, η 47χρονη υποψήφια Ευρωβουλευτίνα , μόνη, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες, μπροστά στα μάρμαρα με τις ανάγλυφες εικόνες από την ημέρα της Σφαγής του Διστόμου, τις πλάκες με τα ονόματα και τον λιτό οικίσκο με τα κόκαλα των θυμάτων, έδωσε μια υπόσχεση :

<<Ως Υποψήφια Ευρωβουλευτής – καταλήγει το λιτό σημείωμα της στο Facebook –  προσυπογράφω το  κάλεσμα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών στην Ελλάδα και δεσμεύομαι να αγωνιστώ για την Δικαίωση και τις Αποζημιώσεις των Θυμάτων>>.Μια δέσμευση που δείχνει ότι ο αγώνας γίνεται ευρωπαϊκός.


 Πτυχιούχος Πανεπιστημίου και … τσοπάνισσα!

Nα σημειώσουμε ότι όπως είδαμε και ακούσαμε σε συνεντεύξεις της στο »χρονολόγιό» της, η Μαργαρίτα Αργυράκου, είναι επαγγελματίας κτηνοτρόφος, ζει και εργάζεται στο χωριό Μαυρονέρι Βοιωτίας μαζί με τον Έλληνα σύζυγό της Θεόδωρο Αργυράκο – επίσης κτηνοτρόφο. Γνωρίστηκαν το 1992 στην Πολωνία –  τότε η μετέπειτα κ. Αργυράκου ήταν ακόμη φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κρακοβίας . Αργότερα , αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Διοίκηση Επιχειρήσεων, γύρισαν στην Ελλάδα   εγκαταστάθηκαν στο  Μαυρονέρι όπου δραστηριοποιούνται  στην κτηνοτροφία και δημιουργούν κτηνοτροφική μονάδα ως κύρια απασχόληση.

Και συνδικαλίστρια στην ΓΕΣΑΣΕ

 Παράλληλα με την απασχόληση της στην κτηνοτροφία δραστηριοποιείται συνδικαλιστικά στον αγροτο-κτηνοτροφικό χώρο και έφθασε, βήμα- βήμα, να εκπροσωπεί σήμερα τους συνάδελφους της κτηνοτρόφους στην  ανώτερη πανελλαδική οργάνωση – την ΓΕΣΑΣΕ.- ως Υπεύθυνη Γυναικών για όλη την Ελλάδα. Είναι επίσης εκ των ιδρυτικών μελών της Τριτοβάθμιας Συνδικαλιστικής Αγροτικής Οργάνωσης ‘’ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ’’ που ξεκίνησε φέτος (2014).