«Εις υγείαν» Μίλος! Ο Τσέχος πρόεδρος τα πάθη του και η ελληνική αντίδραση στις ανοησίες του

Το Μάϊο του 2013 ο πρόεδρος της Τσεχία Μίλος Ζέμαν εμφανίστηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Βίτου στην Πράγα μεθυσμένος. Η λατρεία του για το αλκοόλ γνωστή. Στην τελετή που προαναφέραμε τα βίντεο των τηλεοπτικών καναλιών τον έδειχναν να παραπατάει και να προσπαθεί να στηριχτεί στον τοίχο, ενώ ζήτησε και τη βοήθεια του Καρδινάλιου για να σταθεί στα πόδια του.

Δεν είναι το μοναδικό περιστατικό που έχει ντροπιάσει τους Τσέχους.

Τα πάθη του προέδρου τους βεβαίως είναι δικό του θέμα.

Το επισημαίνουμε όμως σ΄ ότι έχει να κάνει με την ελληνική αντίδραση για τις ανοησίς που είπε ο Μίλος Ζέμαν εναντίον της χώρας μας.

Ασφαλώς και τα όσα είπε ήταν προκλητικά και προσβλητικά για την Ελλάδα. Αλλά νομίζουμε ότι η υπενθύμιση που του έγινε από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΥΠΕΞ,ότι η χώρα του βρίσκεται στην ΕΕ χάρη και στην Ελλάδα ήταν αρκετή. Η Τσεχία σαφώς οφείλει και στην Ελλάδα ότι είναι στην ΕΕ. Όπως κι άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης που τώρα μας κουνάνε το δάχτυλο.

Καλή η κριτική ,καλή και η αυτοκριτική που κάνουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα έχοντας φθάσει σε επίπεδο …αυτομαστιγώματος. Αλλά καλό θα ήταν να ανοίξει και η συζήτηση πως όλες αυτές οι χώρες βρέθηκαν από το πουθενά και χωρίς να πληρούν καμία από τις απαιτούμενες προϋποθέσεις εντός ΕΕ. Και την απάντηση δεν πρέπει να την δώσουν οι ίδιοι αλλά το “αφεντικό” τους που λέγεται Γερμανία. Πληρώσαμε όλοι μας την ενοποίησή της, πληρώσαμε και την με το ζόρι είσοδο χωρών που το Βερολίνο αλλά και η Ουάσινγκτον με το ζόρι να μπουν στην ΕΕ. Ας σωπάσουν τουλάχιστον κι ας μην προκαλούν.

Ίσως λοιπόν αντί να φθάναμε στο σημείο να ανακαλέσουμε τον πρέσβη μας θα έπρεπε απλά να ευχηθούμε στον κ.Ζέμαν “εις υγείαν” . Πολύ σημασία του δώσαμε.