Έξι χρόνια συμπληρώνονται από την μαύρη επέτειο του Μαρί – ΒΙΝΤΕΟ

Σήμερα Κύπρος και Ελλάδα τιμούν τους 13 αδικοχαμένους ήρωες της έκρηξης στο Μαρί, που πέρα από τις απώλειες σε κρίσιμο έμψυχο δυναμικό, αυτές υπήρξαν υπερπολλαπλάσιες και σε άλλα επίπεδα, από το οικονομικό μέχρι το διπλωματικό και το πολιτικό.

Τα 13 θύματα έκρηξης ήταν στελέχη και κληρωτοί της Εθνικής Φρουράς, πυροσβέστες και άνδρες της ΕΜΑΚ. Η έκρηξη είχε σημειωθεί στην ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Μαρί, σε μεγάλο φορτίο -98 κοντέινερ- με πυρίτιδα.

Ως γνωστόν το «ύποπτο» αυτό φορτίο είχε επισημανθεί η παρουσία του από την CIA κι άλλες μυστικές υπηρεσίες ήδη από το 2009, όταν το ρωσικό σκάφος, Monchegorsk, υπό κυπριακή σημαία απέπλευσε από το Ιράν, με προορισμό την Συρία, ωστόσο αυτό ανεκόπη και τοποθετήθηκε στην Κύπρο, έκθετο σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, πλησίον της ναυτικής βάσης Ευάγγελος Φλωράκης και του σταθμού ενέργειας στο Μαρί.

Δείτε videos και διαβάστε περισσότερα για την μαύρη επέτειο που εν μέρει οδήγησε 2 χρόνια αργότερα και στην κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας στο newsit.com.cy.