Ελληνικό »όχι» στις ψυχροπολεμικές διαχωριστικές γραμμές στην Ευρώπη

Επιμέλεια Λ.. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Οι σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες που βρίσκονται στα ανατολικά της και ανήκαν στο πρώην Σοβιετικό χώρο, είναι ένα από τα βασικότερα θέματα που θα απασχολήσουν την Άτυπη Συνάντηση “Gymnich” των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην Ρίγα στις 6-7.Μαρτίου.

Στην σύσκεψη - στην οποία θα συμμετάσχει  και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς-θα ασχοληθεί με τη διαδικασία αναθεώρησης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας,με την αναθεώρηση της Στρατηγικής Ασφαλείας της Ε.Ε., αλλά και την  κατάσταση στη Λιβύη και οι υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η κρίση στην Ουκρανία και οι σχέσεις της Ένωσης με τη Ρωσία.

Ελληνική πρωτοβουλία για την προστασία των Χριστιανών της Μ. Ανατολής

Πέραν αυτών για την Ελλάδα έχει την σημασία της η συζήτηση που θα γίνει για ζητήματα της Μέσης Ανατολής, όπου ο κ. Ν Κοτζιάς θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει πιο αναλυτικά την ελληνική πρωτοβουλία για την προστασία των Χριστιανικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Διεθνής Κοινότητα, σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να περιφρουρήσουν όλες τις δοκιμαζόμενες εθνοτικές και θρησκευτικές κοινότητες στην Μέση Ανατολή, όπου ιδιαίτερα οι μειονοτικοί χριστιανικοί πληθυσμοί έχουν βρεθεί ανάμεσα σε συμπληγάδες, υφιστάμενοι αλλεπάλληλες διώξεις και κακουχίες.

Αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης

Η σύσκεψη η οποία διοργανώνεται από τη λετονική προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ., έρχεται σε μία συγκυρία όπου κορυφώνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, όποτε έχει ιδιαίτερη σημασία  οι επαφές που θα έχει στη Ρίγα ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών. 
Διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν ΄ότι η  αναθεώρηση της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που θα απασχολήσουν τις εργασίες της Άτυπης Συνάντησης , καθώς, όπως αναφέρουν,  οι κρίσεις στην περιφέρεια της Ευρώπης αλλά και οι ενίοτε διαφορετικές στοχεύσεις των ευρωπαϊκών χωρών συχνά αποδυναμώνουν την εικόνα συνοχής, συνέπειας και αποτελεσματικότητας που η ΕΕ προσπαθεί να βγάλει προς τα έξω. Αυτό,προσθέτουν,  παρά τις ομολογουμένως πολύ καλές πρωτοβουλίες και προσπάθειες, όπως έχει τονίσει ο κ. Κοτζιάς, της Ύπατης Εκπροσώπου κ. Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία από τη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της έχει δώσει νέα πνοή και στο θεσμό.

Αναθεώρηση η Στρατηγική της ΕΕ στον τομέα της Ασφάλειας

Στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της Συνάντησης θα βρίσκονται και τα ζητήματα Ανατολικής Γειτονίας, η πολιτική δηλαδή και οι σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες που βρίσκονται στα ανατολικά της και ανήκαν στο πρώην σοβιετικό χώρο. Σαφής θέση της νέας ελληνικής  Κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, είναι ότι η χάραξη και η αναθεώρηση της  Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας δεν πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλεί ανασφάλεια στη Ρωσία και να οδηγήσει στη δημιουργία νέων ψυχροπολεμικών διαχωριστικών γραμμών στη Γηραιά Ήπειρο. 
Αντιθέτως, σύμφωνα με την ελληνική οπτική,  η Ρωσία δεν πρέπει να απομονωθεί περαιτέρω αλλά να ενθαρρυνθεί να συμβάλλει στην ειρήνη και σταθερότητα ώστε να αποτελέσει αναπόσπαστο μέλος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής στα θέματα ασφάλειας.

Η προστασία των χιλιάδων ελληνικών καταγωγής Ουκρανών

Κατά τις συνομιλίες, ο κ. Κοτζιάς αναμένεται ν α ενημερώσει τους ομολόγους του για τις πρόσφατες διπλωματικές επαφές που είχε τόσο στο Κίεβο όσο και στη Μόσχα και την ελληνική θέση στο ουκρανικό ζήτημα, η οποία διαμορφώνεται με γνώμονα τόσο την προστασία των χιλιάδων ελληνικών καταγωγής Ουκρανών πολιτικών στην Μαριούπολη και στην Ανατολική Ουκρανία αλλά και γενικότερα τον τερματισμό της αιματοχυσίας και τη διατήρηση και περιφρούρηση της ειρήνης και της περιφερειακής σταθερότητας.