Ελληνικός «πυρετός» – Ποιοι μιλούν με ποιους για την Ελλάδα που συμφωνούν και που όχι

Μέρκελ και Ολάντ αρκέστηκαν σε μία σχεδόν ίδια δήλωση για την Ελλάδα, χωρίς να απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων . Οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας είπαν ότι αναμένουν πειστικές προτάσεις από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσαν απλά ότι η πόρτα των διαπραγματεύσεων είναι ανοιχτή.

Οι δυό τους έχουν δείπνο και το μενού είναι …ελληνικό. Στην πραγματικότητα όπως λένε οι πληροφορίες οι θέσεις Μέρκελ-Ολάντ δεν είναι τόσο κοντά όσο οι δημόσιες δηλώσεις που έκαναν. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει προτείνει να δοθεί “ανάσα” στην Ελλάδα και στις τράπεζές της μέχρι τις 20 Ιουλίου, όταν και έχουμε πληρωμή “ευρωπαϊκής” δόσης δανείου. Η Μέρκελ, μέχρι στιγμής λέει όχι. Το είπε και το μεσημέρι στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τσίπρα. Όχι τόσο κάθετα ,αλλά η απάντησή της ήταν περίπου “κάντε το αίτημα και βλέπουμε”. Είναι γνωστό και από δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου ότι η Μέρκελ είναι εκνευρισμένη με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος έκανε το δημοψήφισμα και άλλαξε μ΄ αυτό το τρόπο τα δεδομένα.

Την ίδια ώρα που Μέρκελ και Ολάντ τα έλεγαν στο Παρίσι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνομιλούσε τηλεφωνικά με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Θέμα και σ΄ αυτή την επικοινωνία η Ελλάδα, η οποία απασχολεί σταθερά και την Ουάσινγκτον .

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ  δήλωσε πως και μετά το δημοψήφισμα η κατάσταση παραμένει η ίδια στην Ελλάδα, άρα δεν αλλάζει και η θέση του Λευκού Οίκου.

Ο κ. Ερνεστ δεν απέκλεισε να υπάρξουν τηλεφωνικές συνομιλίες του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα με Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο κ. Ερνστ πρόσθεσε ότι “ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας έδωσε ενδείξεις ότι επιθυμεί η χώρα του να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης κι ότι επιθυμεί να εργαστεί σε μία συμφωνία που θα του επιτρέψει να το πράξει. Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών εθνών που είναι στην Ευρωζώνη έδωσαν επίσης ενδείξεις πως θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης. Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα απαιτηθεί ένα πακέτο χρηματοδότησης και μεταρρυθμίσεων που θα βάλουν ξανά την Ελλάδα στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης και της βιωσιμότητας του χρέους. Επομένως, ο στόχος για τους ευρωπαίους ηγέτες παραμένει ο ίδιος».

Τι απόφασισε η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν τράβηξε την πρίζα για τις ελληνικές τράπεζες και όπως ήταν αναμενόμενο δεν τις βοήθησε κιόλας, καθώς μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου αποφασίστηκε πως παραμένει αμετάβλητος ο έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας ELA στα 88,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με την απόφαση της η ΕΚΤ δείχνει πως ο Μάριο Ντράγκι είναι αποφασισμένος να δώσει χρόνο στους πολιτικούς της ευρωζώνης να λάβουν αποφάσεις για μία πιθανή επίτευξη συμφωνίας.

Ωστόσο, η ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει το κούρεμα στις εγγυήσεις των τραπεζών, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην άντληση ρευστότητας, λόγω των εξελίξεων που υπάρχουν, μετά τη συντριπτική νίκη του ΟΧΙ στο χθεσινό δημοψήφισμα.  Αυτό το γεγονός δεν επιδεινώνει τρομερά την κατάσταση, αλλά δείχνει πως όσο απομακρύνεται το σενάριο μίας συμφωνίας, τόσο η ΕΚΤ θα σκληραίνει τη στάση της.

Ο Ντ΄ Εστέν μας θέλει εκτός ευρωζώνης

«Πρέπει να τεθεί η Ελλάδα εκτός της ευρωζώνης», διότι οι Έλληνες εκλογείς «εγκατέλειψαν την οικονομική ένωση, και επομένως έμμεσα τη νομισματική ένωση» όταν εξέλεξαν πρωθυπουργό της χώρας τον ηγέτη της ριζοσπαστικής αριστεράς Αλέξη Τσίπρα και «επιβεβαίωσαν αυτή την επιλογή με το δημοψήφισμα» της Κυριακής, έκρινε ο Ντ’ Εστέν στη συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στον ιστότοπο του γαλλικού περιοδικού L’Express.

Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, ο οποίος είχε ήδη ταχθεί τον περασμένο Φεβρουάριο υπέρ μιας «friendly exit» («εξόδου με φιλικούς όρους») της Ελλάδας από την ευρωζώνη, πρότεινε τη χρησιμοποίηση δύο άρθρων, των 108 και 109, της συνθήκης του Μάαστριχτ, τα οποία τυπικά βέβαια αφορούν τις χώρες οι οποίες «θέλουν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά όχι να συμμετέχουν στο νομισματικό σύστημα» αυτής.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας (1974-1981) πρόσθεσε ότι «δεν μετανιώνει καθόλου» το ότι η Ελλάδα «μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση» την 1η Ιανουαρίου 1981, όταν της χώρας «ηγείτο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (…) ένας άνδρας με μεγάλες ικανότητες και μεγάλο σθένος».

Όμως ο ίδιος υποστηρίζει ότι η είσοδος της Ελλάδας στην ευρωζώνη το 2001 ήταν ένα «σφάλμα», καθώς οι ηγέτες της χώρας «δεν επιθυμούσαν, ούτε εισηγούνταν να ακολουθηθεί η πολιτική της ευρωζώνης: δημοσιονομικό έλλειμμα 3%, δημόσιο χρέος 60%».

Τη θέση του Ντ’ Εστέν εμφανίστηκε να υποστηρίζει και ο Αλέν Ζιπέ, ένας από τους βασικούς ηγέτες της γαλλικής δεξιάς και υποψήφιος για το χρίσμα του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι ώστε να διεκδικήσει την προεδρία το 2016.

Για τον Ζιπέ, η ΕΕ θα έπρεπε να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει «χωρίς δράματα» από την ευρωζώνη εάν αυτό θέλουν πράγματι οι Έλληνες εκλογείς, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να παραμείνει «αλλά όχι χωρίς κάποιο τίμημα»