Ερντογάν: Η Δύση δεν έχει δεσμευτεί για τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης στη Συρία

 Οι μεγάλες δυνάμεις δεν έχουν απορρίψει την πρόταση της Τουρκίας για τη δημιουργία μιας «ασφαλούς ζώνης» στη βόρεια Συρία, όμως ούτε έχουν επιδείξει ξεκάθαρη προθυμία να εφαρμόσουν αυτό το σχέδιο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό NTV ο Ιμπραήμ Καλίν είπε επίσης ότι ο πρόεδρος Ερντογάν πιέζει για την εφαρμογή μιας 48ωρης εκεχειρίας στο Χαλέπι, με σκοπό να παραταθεί στη συνέχεια μέχρι και τη μουσουλμανική γιορτή του Αΐντ αλ Άντχα («Γιορτή της Θυσίας») που πρόκειται να ξεκινήσει γύρω στις 11 Σεπτεμβρίου.

Η Τουρκία έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη την ίδρυση μιας «ασφαλούς ζώνης» στη βόρεια Συρία, όπου δεν θα γίνονται συγκρούσεις, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα περιορίζονταν οι προσφυγικές ροές από την εμπόλεμη χώρα. Ο πρόεδρος Ερντογάν είπε την Δευτέρα ότι επανέλαβε την πρότασή του στη συνάντηση που είχε με τους ηγέτες της Ομάδας των 20 (G20) στη σύνοδο κορυφής στο Χανγκτζόου της Κίνας.

Από την πλευρά τους, οι Σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία θα ήθελαν να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας στις περιοχές των συνόρων που θέτουν υπό τον έλεγχό τους, εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, όμως για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να προηγηθεί μια συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ, της Τουρκίας και της Ρωσίας, διαβεβαίωσε σήμερα ένας διοικητής τους.

Ο Άχμεντ Οσμάν, της αντάρτικης ομάδας «Σουλτάνος Μουράτ» είπε επίσης στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες θα αναγκαστούν σύντομα να έρθουν σε αντιπαράθεση με τους Κούρδους πολιτοφύλακες επειδή οι τελευταίοι δεν έχουν αποσυρθεί από την περιοχή, όπως ζήτησαν η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εισέβαλαν τον περασμένο μήνα στη βόρεια Συρία, με σκοπό να εκδιώξουν το Ισλαμικό Κράτος από τα σύνορα και να αποτρέψουν την κατάληψη της περιοχής από τους Κουρδους, που η Άγκυρα θεωρεί ότι απειλούν την ασφάλειά της.