Ερντογάν για Γερμανία: Δεν θα καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση

Η Γερμανία δεν θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση στις επερχόμενες ομοσπονδιακές εκλογές της χώρας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα 26 Σεπτεμβρίου 2017.

“ Θα το δείτε, δεν θα καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Θα κάνουν μήνες, τουλάχιστον δύο μήνες”, είπε ο Ερντογάν.

“Η Ολλανδία μας επιτέθηκε και ακόμα δεν έχουν καταφέρει να σχηματίσουν κυβέρνηση”, είπε επίσης ο Ερντογάν.

Αποτελέσματα γερμανικών εκλογών

Για πρώτη φορά από το 1945 στην ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας μπήκαν οι ακροδεξιοί. Τα αποτελέσματα στις Γερμανικές εκλογές δείχνουν στροφή των ψηφοφόρων κατά των μεταναστών. Η Εκρηκτική άνοδος του AfD, των ακροδεξιών δηλαδή, που για πρώτη φορά καταφέρνουν μετά την πτώση του ναζισμού να μπουν στην ομοσπονδιακή Βουλή φαίνεται ότι αλλάζει πολλά από τα δεδομένα στην πολιτική της χώρας.

Η Άνγκελα Μέρκελ για ακόμη μια φορά αναδεικνύεται πρώτη. Ετοιμάζεται για την τέταρτη εκλογική της θητεία, ωστόσο βγαίνει πληγωμένη. “Θα περίμενα λίγο καλύτερα αποτελέσματα” ήταν η πρώτη της αντίδραση.

Ωστόσο η πτώση των Σοσιαλδημοκρατών του Μ. Σουλτς βάζει ένα τεράστιο εμπόδιο. Το κόμμα αποδεικνύεται ότι μόνο να χάσει έχει από τη συμμετοχή του σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό και έτσι τώρα ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι ένα τεράστιο ερώτημα.

Οι τουρκογερμανοί ψηφοφόροι δεν προτιμούν…το CDU

Περίπου 720.000 άνθρωποι τουρκικής καταγωγής έχουν δικαίωμα ψήφου στη Γερμανία, οι οποίοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις γερμανικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 24ης Σεπτεμβρίου.

Το ότι οι Γερμανοί τουρκικής καταγωγής βλέπουν τη CDU με καχυποψία δεν οφείλεται μόνο στο ότι είναι το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών. Εδώ και καιρό η παράταξη τάσσεται κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά και κατά της διπλής υπηκοότητας. Επιπλέον οι πολιτικοί τουρκικής καταγωγής έχουν πιο έντονη παρουσία στα κόμματα που πρόσκεινται στην αριστερά. Οι πέντε από τους έντεκα βουλευτές τουρκικής καταγωγής ανήκουν στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, τρεις στους Πράσινους (μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής της παράταξης Τσεμ Έζντεμιρ) και στους Χριστιανοδημοκράτες μόλις μια βουλευτής.

Ψυχρή περίοδος για τις γερμανοτουρκικές σχέσεις

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε πολύ δύσκολο σημείο, με την Τουρκία να προχωρά συνεχώς σε νέες προκλήσεις. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι ένα μέρος των τουρκογερμανών ζει αποκομμένο από την υπόλοιπη κοινωνία. Το 63% Τούρκων και Γερμανότουρκων που ζουν στη Γερμανία μιλά αποκλειστικά ή κυρίως τουρκικά. «Πολλοί Τούρκοι στη Γερμανία παρακολουθούν αποκλειστικά μόνο τουρκικά μέσα ενημέρωσης» είχε επισημάνει ο Ούμουτ Κάρακας τον Αύγουστο. 

Με πληροφορίες από www.hurriyetdailynews.com, DW, ΑΠΕ – ΜΠΕ