Ευκαιρίες εκπαίδευσης: Νέα προγράμματα στα Πανεπιστήμια

Ευκαιρίες εκπαίδευσης προσφέρουν σημαντικά τριτοβάθμια ιδρύματα της Ελλάδας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο για όσους επιθυμούν να βελτιώσουν το επίπεδο εκπαίδευσης τους.

Το πιο σημαντικό από όσα έχουν πρόσφατα ανακοινωθεί, είναι το διεθνές μεταπτυχιακό προγράμμα «Ακτινοπροστασία και ασφαλής χρήση των πηγών ακτινοβολίας», που ξεκίνησε στην Αθήνα, στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).

Πρόκειται για την πρώτη φορά που το πρόγραμμα φιλοξενείται στην Ελλάδα, μετά την κύρωση από τη Βουλή το 2012 της μακροπρόθεσμης συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (International Atomic Energy Agency-ΙΑΕΑ) για την αναγνώριση και υποστήριξη της ΕΕΑΕ ως αγγλόφωνου Περιφερειακού Εκπαιδευτικού Κέντρου στην Ευρώπη, για θέματα ραδιενέργειας, μεταφορών και ασφάλειας καταλοίπων. Η ασφάλεια των ακτινοβολιών είναι θεμελιώδης όσον αφορά στη βιώσιμη χρήση της πυρηνικής τεχνολογίας.

Στον πέμπτο κύκλο του προγράμματος, διάρκειας 22 εβδομάδων, συμμετέχουν 14 στελέχη- αξιωματούχοι ρυθμιστικών Αρχών από 11 χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας. Για την υλοποίηση του προγράμματος η ΕΕΑΕ συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Ο πρόεδρος της ΕΕΑΕ, Χρήστος Χουσιάδας, υπογράμμμισε πως η ΕΕΑΕ«συμβάλλει στην εκπαίδευση στελεχών που θα γίνουν οι μελλοντικοί ηγέτες στον τομέα της ασφάλειας των ακτινοβολιών στις χώρες τους».

Στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το πανεπιστήμιο δεύτερης ευκαιρίας για όσους επιθυμούν να σπουδάσουν σε προπτυχιακό επίπεδο δίχως να περάσουν από την ψυχοφθόρα διαδικασία των Πανελλαδικών εξετάσεων, ανακοινώθηκε πως οι θέσεις για το νέο ακαδημαικό έτος ανέρχονται σε 4.790, για φοιτητές Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, οι παρεχόμενες θέσεις κατανέμονται ως εξής:

1. Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες (200)

2. Πληροφορική (900)

3. Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών (1.500)

4. Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό (1.100)

5. Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό (1.000)

6. Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός (90)

Μάθετε πότε και πως θα κάνετε αίτηση, στο Newsit.gr

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Newsit