F35: Εδω αποκτά τον «μανδύα αορατότητας» του – ΦΩΤΟ

«Αυτος ο χώρος που βλέπετε ειναι χωρίς καμια αμφιβολία το πιο προηγμένο “βαφείο” στον κόσμο», δήλωσε ο Σμήναρχος εν αποστρατεία της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και εκπαιδευτής προσομοίωτή του F35, Ρικ Ρογιερ κατα την διάρκεια ξενάγησης στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Fort Worth του Τέξας.

Αυτο το δωμάτιο (Aircraft Final Finishes bay) ειναι και το τελικό στάδιο για το αεροσκάφος, όπου το πιο ακριβό οπλικό σύστημα της Αμερικής αποκτά επιστρώσεις της άκρως απόρρητης τεχνολογίας stealth, της τεχνικής απόκρυψης, που το καθιστά αόρατο στα ραντάρ.

Μετά την συναρμολόγηση και πριν την πρώτη πτηση, τρία κατευθυνόμενα με λέιζερ ρομπότ καλύπτουν το αεροσκάφος με Υλικό Απορρόφησης Ραντάρ (RAM – Radar Absorbing Material).

Μόνο αυτα γνωρίζουμε – και μόνο αυτα μπορούμε να μοιραστούμε – σχετικά με το πώς το F-35 αποκτά τον «μανδύα αορατότητας» του…

Πρώτα το στάδιο της συναρμολόγησης…



Μόλις το F35 ειναι έτοιμο έρχεται η στιγμή του roll-out…

… κατευθείαν στον τεράστιο χώριο (Aircraft Final Finishes) των 21,000 τετραγωνικών μέτρων 


Το αεροσκάφος τοποθετείται στο ένα απο τα δύο δωμάτια και τα ρομπότ εχουν προγραμματιστεί να το επικαλύψουν με RAM, εκτός απο την ουρά και κάποια άλλα μέρη του τα οποία υποβάλλονται σε άλλη διαδικασία σε αλλο χώρο (το Robotic Component Finishing System)




Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη επικάλυψη RAM για το F35B ήταν το 2008 και η διαδικασία κράτησε τρείς μέρες. 



Απο τις εγκαταστάσεις AFF της Lockheed Martin φοράνε τον «μανδύα» 7 αεροπλάνα τον μηνά. Το ποσό θα φτάσει τα 17 μέχρι το 2020.