Φυσικό αέριο, αγροτικά προϊόντα αλλά και Βατοπέδι είχε η συνάντηση Πούτιν-Τσίπρα

Καλό το κλίμα,καλή η επαφή αλλά τα δύο “χειροπιαστά” αποτελέσματα της συνάντησης Πούτιν-Τσίπρα στη Μόσχα είναι δύο.

Το πρώτο ότι θα γίνει προσπάθεια για την άρση του εμπάργκο σε κάποια ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Δεν έχει διευκρινιστεί ποια θα είναι αυτά και πως θα γίνει η επιλογή τους.

Το δεύτερο είναι ότι η Αγία Ζώνη θα μεταφερθεί από τη Μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος στην Μόσχα για τον εορτασμό της επετείου 1.000 χρόνων από τη ρωσική παρουσία στο Άγιο Όρος.

Το πλέον σημαντικό ζήτημα που συζητήθηκε εκτενώς ήταν το ρωσικό σχέδιο για τον νέο αγωγό φυσικού αερίου που είχε ανακοινώσει ο Πούτιν από την Τουρκία ,μετά από την ματαίωση των σχεδίων του αγωγού που θα περνούσε μέσα από τη Βουλγαρία. Ματαίωση που οφείλεται σε ασφυκτικές πιέσεις των Βρυξελλών. Ο Πούτιν είχε ανακοινώσει τον περασμένο Νοέμβριο αλλαγή των σχεδίων με αγωγό που είχε θαλάσσια διέξοδο στα τουρκικά παράλια της Μαύρης θάλασσας. Το σχέδιό του προβλέπει να κατασκευαστεί στα σύνορα με την Ελλάδα ένα τεράστιο διαμετακομιστικό κέντρο (XAB).

Σύμφωνα με τα ρωσικά σχέδια η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο να μην βλέπει θετικά αυτό το σχέδιο καθώς από τα 63 δις κυβικά που θα φθάνουν στα τουρκικά παράλια, τα 15 θα μένουν στην Τουρκία για εσωτερική κατανάλωση, τα υπόλοιπα 47, μέσω Ελλάδας θα προωθούνται στις αγορές των βαλκανικών χωρών και αυτών της Ν.Α. Ευρώπης. Υπολογίζεται ότι η Ελλάδα θα κερδίζει ετησίως 500 εκατομμύρια ευρώ μόνο από το τράνζιτ.