Γεννηματά: Το NRDC-GR και οι «εκτός ελέγχου» κρίσεις

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Νέα παρέμβαση για την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως παράγοντα επίλυσης διαφορών και κρίσεων στην ευρύτερη περιοχή έκανε μέσα σε ένα 24ωρο η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Φώφη Γεννηματά, αυτή την φορα από το Γ’ Σώμα Στρατού/NRDC-GR στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα η αν. υπουργός επεσήμανε τόσο τις σχετικές δυνατότητες της Ελλάδας ως χώρας για »αυτόνομη» δραστηριοποίηση ή για παροχή συνδρομής προς αυτή την κατεύθυνση, όσο και στις δυνατότητες του υψηλής ετοιμότητας Στρατηγείο του Σώματος Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ. (NRDC-GR) για αντιμετώπιση κρίσεων <<όταν τίθενται εκτός ελέγχου>>.

Η παρέμβαση της κ. Γεννηματά έγινε στα πλαίσια επίσκεψής της στο Γ’ Σώμα Στρατού/NRDC-GR στη Θεσσαλονίκη, για τον εορτασμό της 9ης Επετείου από την ημερομηνία αποδοχής του Στρατηγείου από το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (NAC), η οποία θεωρείται ως Γενέθλια ημέρα του. Παρέμβαση ανάδειξης των δυνατοτήτων της Ελλάδας σε επίλυση διαφορών και κρίσεων είχε κάνει η κ. Γεννηματά στην συνάντησή της χθες με τον αμερικανό βοηθό Υπουργό Αμυνας.

Η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ενημερώθηκε στην Θεσσαλονίκη για το ρόλο και τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Γ’ Σώματος Στρατού, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

«Το NRDC-GR δεν αποτελεί για εμάς απλά και μόνο την εκπλήρωση κάποιων εθνικών μας υποχρεώσεων. Αποτελεί τη δέσμευσή μας σε σχέσεις αληθινής φιλίας και άρρηκτης συμμαχίας εντός του ΝΑΤΟ» σημείωσε στην ομιλία της η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Πρόσθεσε δε ακόμη η κ. Γεννηματά ότι:

«Αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή και πολυεπίπεδη κρίση. Απειλείται η συνοχή μεγάλων οργανισμών, η σύμπλευση συμμάχων, δημιουργούνται νέα σημαντικά πεδία αντιπαραθέσεων και εμφανίζονται νέες απειλές. Από την κατάσταση στην Ουκρανία μέχρι το Ιράκ και τη Συρία. Η γειτονιά μας είναι σε ένταση, αναταραχή ή ανοικτό πόλεμο. Με θετική, δημιουργική, αισιόδοξη και καινοτόμα σκέψη, μα πάνω απ’ όλα με αποφασιστικότητα μπορούμε να επιλύσουμε τα φαινομενικά άλυτα προβλήματα ή να συνδράμουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Το NRDC-GR, μας γεμίζει σιγουριά ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις όταν τίθενται εκτός ελέγχου».

Μάλιστα κατά τις πληροφορίες μίλησε και για την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των δυνατοτήτων του, σύμφωνα με τα πρότυπα των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ, και ότι η αποφασιστικότητα της ηγεσίας του είναι μια εγγύηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Τι σημαίνει η αναφορά σε κρίσεις <<εκτός ελέγχου>>

Η τελευταία αναφορά για τον ρόλο του NRDC-GR σε σχέση με κρίσεις <<όταν (αυτές) τίθενται εκτός ελέγχου>>, δείχνει, σύμφωνα με αναλυτές, ότι ενδεχομένως να έχουν γίνει κάποιες σκέψεις για πιθανή ενεργοποίηση του πολυεθνικού στρατηγείου του ΝΑΤΟ NRDC-GR αν και όταν κρίσεις απ αυτές που ακουμπούν την ευρύτερη περιοχή μας περάσουν σε αυτή την μορφή- δηλαδή γίνουν <<εκτός ελέγχου>>…

Κατά τη διάρκεια της τελετής ο Διοικητής της NRDC-ΕΛΛΆΔΑ υποστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης φιλοξένησε πολλούς αξιωματούχους από χώρες που συμβάλλουν στην δομή του Απο΄ την ελληνική κυβέρνηση , εκτός από την κ Γεννηματά ήταν ο ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης. Επίσης ήταν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγος Χρ. Μανωλάς, εκπρόσωποι της προξενικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, πρώην διοικητές, αξιωματικοί και άλλοι διακεκριμένοι προσκεκλημένοι.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Εχουμε λόγο στην περιοχή δώστε μας ρόλο» – Γεννηματά προς αμερικανό υπουργό

Τι αλλάζει για τις γυναίκες ΕΠΟΠ που απέκτησαν παιδί

Τα «Δανεικά Πυρηνικά» και η νατοϊκή άσκηση Ανακόντα στην Πολωνία