Η τουρκική προπαγάνδα για 3 εκατομμύρια πρόσφυγες – Τι λένε τα στοιχεία

Γράφει η ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ

info@onalert.gr

Πώς κατασκευάζεται η αλήθεια; Η Τουρκία δείχνει να αντιλαμβάνεται καλύτερα την πλατωνική θεωρία των ιδεών και να παίζει με τις εικόνες. Οι άνθρωποι, όπως περιγράφεται στο «Σπήλαιο» του Πλάτωνα, εμπιστεύονται την εικόνα που δίνει η περιορισμένη όρασή τους και συνηθίζουν να πιστεύουν πως η αλήθεια είναι οι σκιές. Τέτοιες σκιές δημιούργησε η Τουρκία στο προσφυγικό, μιλώντας για 3 εκατομμύρια πρόσφυγες και οι Ευρωπαίοι δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από αυτό τον εφιάλτη.

Το θέμα έθεσε η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, μια εβδομάδα πριν την ιστορική σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Κατασκεύασε την εικόνα ότι υπάρχουν 3 εκατομμύρια πρόσφυγες στα τουρκικά παράλια, που περιμένουν να περάσουν στην Ευρώπη. Ωστόσο αυτό ήταν μια επιτυχημένη προπαγάνδα, την οποία κατάπιαν αμάσητη όλα τα ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης και την αναπαράγουν.

Η αλήθεια κρύβεται ως συνήθως στις λεπτομέρειες.

Πράγματι οι καταγεγραμμένοι πρόσφυγες είναι 2.715.789, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Όμως αυτός ο αριθμός αφορά τους πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί από το 2012 μέχρι και το 2016 στην Τουρκία.

Από αυτούς μεγάλο μέρος βρίσκεται ήδη στην Ευρώπη.

Το 2015 για παράδειγμα 1.000.573 πρόσφυγες έφθασαν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Ιταλίας, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
Από αυτούς οι 856.723 πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Το 2016, έχουν ήδη περάσει 144.149 πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας.

Τέλος, το 2014 πέρασαν από την Τουρκία προς την Ευρώπη 50 834 πρόσφυγες, σύμφωνα με στοιχεία της Frontex.

Αν κάποιος αθροίσει τα επίσημα στοιχεία και αφαιρέσει τον αριθμό που προκύπτει από τους 2.715.789 πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί επίσημα στην Τουρκία, τότε αντιλαμβάνεται ότι σήμερα ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκεται στην γειτονική χώρα είναι περίπου σχεδόν ο μισός από όσα έγραψε η Χουριέτ. Δηλαδή περίπου  1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες.

Το θέμα της αναντιστοιχίας των όσων λέει η Τουρκία με τους αριθμούς που δίνει επίσημα η Ύπατη αρμοστεία, παρατήρησε ο Ηλίας Κουσκουβέλης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το ανέφερε στο Twitter.


Βέβαια, όπως έλεγε και ο Γκέμπελς, «η προπαγάνδα είναι σαν την τέχνη. Δεν χρειάζεται να σέβεσαι την αλήθεια«. Και φαίνεται ότι η Τουρκία γνωρίζει καλά αυτή την τέχνη.