Η στατιστική ανάλυση της νίκης Μητσοτάκη

Γράφει ο
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΟΥΛΑΣ
Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
MSc Τηλεπισκόπισης – GIS_UK – Σχης ε.α.

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα του 2ου γύρου των εκλογών για την ανάδειξη του προέδρου της ΝΔ με τα αποτελέσματα του 1ου γύρου και λαμβάνοντας υπόψη τις εκλογικές παραμέτρους που εκτιμήθηκαν προεκλογικά με σχετική έρευνα (συσπείρωση των υποψηφίων, μετακινήσεις ψήφων μεταξύ τους και συμπεριφορά των ψηφοφόρων των Απόστολου Τζιτζικώστα και Άδωνη Γεωργιάδη), κατέληξα στα παρακάτω συμπεράσματα (πίνακες):

1. Σύνολο της Επικράτειας

Η συσπείρωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν 94%, ενώ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ήταν 85%.

Υπήρξε μία μετακίνηση ψηφοφόρων του Μεϊμαράκη προς το Μητσοτάκη της τάξης του 2%.

Το 38% των ψηφοφόρων του Απόστολου Τζιτζικώστα ψήφισε Μητσοτάκη, το 26% ψήφισε Μεϊμαράκη, ενώ το 36% απείχε ή ψήφισε άκυρο και λευκό.

Το 74% των ψηφοφόρων του Άδωνη Γεωργιάδη ψήφισε Μητσοτάκη, το 11% ψήφισε Μεϊμαράκη, ενώ το 15% απείχε ή ψήφισε άκυρο και λευκό.

Η αποχή σε σχέση με τον 1ο γύρο ήταν 18,20%.



2. Νομός Λάρισας

Στο Νομό Λάρισας ο οποίος αποτελεί και αντιπροσωπευτικό δείγμα για την επικράτεια στις εκλογές, που επιβεβαιώθηκε και πάλι (Λάρισα: 52,13% Μητσοτάκης και 47,87% Μεϊμαράκης, Επικράτεια: 52,43% Μητσοτάκης και 47,57% Μεϊμαράκης), τα συμπεράσματα είναι:

Η συσπείρωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν 96%, ενώ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ήταν 84%.

Το 47% των ψηφοφόρων του Απόστολου Τζιτζικώστα ψήφισε Μητσοτάκη, το 25% ψήφισε Μεϊμαράκη, ενώ το 28% απείχε ή ψήφισε άκυρο και λευκό.

Το 81% των ψηφοφόρων του Άδωνη Γεωργιάδη ψήφισε Μητσοτάκη, το 9% ψήφισε Μεϊμαράκη, ενώ το 10% απείχε ή ψήφισε άκυρο και λευκό.

Η αποχή σε σχέση με τον 1ο γύρο ήταν 14,54%.