Η θηλιά του ελληνικού χρέους και οι «προστάτες» μας που πάντα κάτι θέλουν

Η φωτογραφία από τα “Φυλακισμένα Μνήματα” στην Κύπρο, είναι “συβολική” για τον νέο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του. Η θηλιά του χρέους είναι ικανή να “πνίξει” κάθε του φιλοδοξία για μια “εναλλακτική” οικονομική πολιτική. Και είναι απολύτως βέβαιο ότι η Γερμανία -κι όχι μόνο- θέλει να του την περάσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα στον λαιμό.

Το κλίμα των τελευταίων 24ωρων έχει δημιουργήσει στην ελληνική κοινή γνώμη αμυδρές ελπίδες ότι ίσως να υπάρχει διέξοδος για μια δύσκολη μεν αλλά ομαλή έξοδο από την κρίση.

Οι ελπίδες έχουν να κάνουν με την αμερικανική και την ρωσική στάση. Κυρίως με την πρώτη. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Ομπάμα έκανε σαφές ότι η “συνταγή” της λιτότητας την οποία με σχιζοφρενική εμμονή εξακολουθεί να πιστεύει το Βερολίνο έχει “πεθάνει”. Η Μόσχα από την άλλη δηλώνει πολύ ικανοποιημένη από την ελληνική στάση στο θέμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον και λέει ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα αν αυτό της ζητηθεί.

Οι εξελίξεις αυτές είναι χωρίς καμία αμφιβολία θετικότατες. Όμως θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι από μόνες τους δεν είναι αρκετές για να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Κανείς δεν σου παρέχει βοήθεια χωρίς κάτι να ζητήσει. Καλό θα είναι όλοι μας να το έχουμε αυτό στο μυαλό μας και πρώτα απ΄ όλα όσοι θα κληθούν να χαράξουν την πορεία της χώρας και τις συμμαχίες της ενάντια στην αδιέξοδη γερμανική πολιτική.

Οι αμερικανοί δεν είναι μυστικό , εδώ και πολύ καιρό δείχνουν ότι θέλουν να επανέλθουν στον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχαν πριν η Ελλάδα επιλέξει τον “ευρωπαϊκό δρόμο” που αποδείχτηκε ανηφορικός και δύσβατος. Δυστυχώς η προηγούμενη κυβέρνηση έδειξε ανίσχυρη,αδιάφορη και πάντως απρόθυμη να κουβεντιάσει με τους αμερικανούς οποιαδήποτε ευκαιρία συνεργασίας ,βοήθειας και στήριξης. Η σχέση μας με την Ουάσινγκτον αποτυπώνεται κατά την γνώμη μας στην συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Ομπάμα με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και για την οποία -άγνωστο γιατί- στην Αθήνα …πανηγύριζαν! “Ο κ.Πρόεδρος μου είπε ότι είναι δεσμευμένος”, είχε πει μεταξύ άλλων ο Ομπάμα και αυτή ήταν και όλη η ουσία της συνάντησης. Ο προηγούμενος πρωθυπουργός δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να “παίξει” και με τους αμερικανούς.

Τι μπορεί να θέλουν οι ΗΠΑ από την Ελλάδα; Δεν είναι μυστικά ,τουλάχιστον όλα. Απρόσκοπτη χρήση της Σούδας αλλά και το αεροδρόμιο στο Καστέλλι για να μετασταθμεύσουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους.

Προφανώς αναζητούν πιο έντονη και ουσιαστική συνεργασία στα εξοπλιστικά. Και αυτό είναι εμφανές με την παραχώρηση μεταχειρισμένου υλικού .

Από την άλλη πλευρά η Ρωσία ,επιθυμεί κι αυτή την “προβολή” κι όχι την συστηματική απαξίωση των οπλικών της συστημάτων στην Ελλάδα. Επιδιώκει στενή σχέση με την Αθήνα, την οποία ποτέ δεν κατόρθωσε να αποκτήσει.

Τι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, τι να δώσουμε και τι να αρνηθούμε είναι ένας γρίφος στον οποίο ο καθένας μπορεί να δώσει την δική του απάντηση. Το ζητούμενο είναι η νέα κυβέρνηση να σταθμίσει τα δεδομένα και να επιλέξει με ψυχραιμία προς τα που θα στραφεί . Όχι για να αναζητήσει “προστάτη”, αλλά για να διαπραγματευτεί ουσιαστική στήριξη στην δύσκολη προσπάθειά της να αποφύγει …την θηλιά που απειλεί να μας πνίξει όλους.

Διαβάστε ακόμη:

«Αλάτι» στις «ιστορικές πληγές» της Γερμανίας από Μόσχα με τα λουλούδια Τσίπρα στην Καισαριανή!

«Ή την ευρωζώνη ή τον γερμανικό πλούτο θα σώσετε κυρία Μέρκελ» -Ανάλυση Stratfor για την Ελλάδα