Η «ζαριά» του Τσίπρα στην Αγία Πετρούπολη – Τι μπορεί να προκύψει από τη συνάντηση με Πούτιν;

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να παίζει τη “ρωσική ζαριά” και ετοιμάζεται να αναχωρήσει για την Αγία Πετρούπολη όπου στις 19 Ιουνίου θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τι μπορούμε να περιμένουμε απ΄ αυτή την επαφή ;

•Πρώτα απ΄ όλα θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η Μόσχα μέσω του υπουργού Οικονομικών της επεσήμανε και πάλι ότι στον προϋπολογισμό της δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Συνεπώς …μετρητά μην περιμένετε.

•Το θέμα του αγωγού που θέλει να κατασκευάσει η Ρωσία,ασφαλώς κι έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα. Όμως αυτή τη στιγμή και παρά τις διαβεβαιώσεις της Μόσχας ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα ξεκινήσουν τα έργα, είναι στον “αέρα”. Ευρωπαίοι και ΗΠΑ αντιδρούν με αποτέλεσμα Τουρκία και Σκόπια να αποφεύγουν να πάρουν σαφή θέση για τις προθέσεις τους . Συνεπώς και τα σενάρια που έχουν ακουστεί και γραφτεί περί προκαταβολής ως και 5 δις από τα μελλοντικά ελληνικά κέρδη είναι κι αυτή μια υπόθεση.

• Η συμμετοχή μας στους Brics. Αυτό που φαίνεται πιθανό είναι η δανειοδότηση της Ελλάδας για έργα υποδομής. Η κίνηση αυτή αν υλοποιηθεί είναι προφανές ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις. Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει σ΄ όλους τους τόνους τους Ευρωπαίους για το ενδεχόμενο να στραφεί η Ελλάδα προς λύσεις χρηματοδότησης που δεν εξυπηρετούν κανένα, αλλά φαίνεται οτι δεν εισακούγονται.

Η “ζαριά” του Τσίπρα με τη Ρωσία , όπως όλες οι ζαριές, έχουν τα ρίσκα τους. Μπορει να φέρεις “εξάρες”, αλλά πάντα υπάρχουν και τα “ντόρτια”. Δεν αμφισβητεί κανείς ότι ο τρόπος που διαχειρίζονται την κρίση οι Ευρωπαίοι κυρίως δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στην ελληνική πλευρά που είναι υποχρεωμένη όπως πάνε οι εξελίξεις να αναζητήσει “σωσίβια” απ΄ οπουδήποτε μπορεί.