Και η Βουλγαρία καθυστερεί την απόφαση για τα ΝΑΤΟϊκά πλοία στο Αιγαίο

Γράφει η ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ

Δεν είναι μόνο η Τουρκία, όπως παρουσιάστηκε στον ελληνικό Τύπο, που «μπλόκαρε» το θέμα των ΝΑΤΟϊκών πλοίων στο Αιγαίο, αλλά και η Βουλγαρία για δικούς της λόγους συμβάλλει στην καθυστέρηση της απόφασης.

Η Σόφια, σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert, έθεσε θέμα ανάλυσης της επίδρασης που μπορεί να έχει η ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση στην περιοχή.
Το θέμα δεν αφορά κάποιες τάσεις εκδίκησης ή διεκδίκησης προς την Ελλάδα, αλλά αφορά καθαρά τα συμφέροντα της κάθε χώρας και τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων στους κόλπους της Συμμαχίας.

Όπως έγραψε και σε προηγούμενη ανάρτησή του το Onalert, το ΝΑΤΟ ακολουθεί συγκεκριμένες διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων. Το IMS (International Military Staff) – βοηθητικό όργανο της στρατιωτικής επιτροπής, μετά την πολιτική απόφαση των υπουργών άμυνας για αποστολή της SNMG2 στο Αιγαίο, προετοίμασε ως συνήθως το σχέδιο που στάλθηκε σε όλα τα κράτη με τη υπόδειξη ότι εάν δεν έχουν απαντήσει μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα, θεωρείται ότι το σχέδιο εγκρίνεται.

Τόσο η Τουρκία, όσο και η Βουλγαρία έσπασαν αυτή την «σιωπηρή» διαδικασία. Η μια (Βουλγαρία) ζητώντας περισσότερα στοιχεία και η άλλη (Τουρκία) ζητώντας από το ΝΑΤο να μην εμπλακεί στη διαφορά των Ελλάδας Τουρκίας και να μην αποστείλει πλοία στα τουρκικά ύδατα, αλλά να παραμείνουν τα πλοία του ΝΑΤΟ στην ανοιχτή θάλασσα, δηλαδή στα διεθνή ύδατα.

Οι σύμμαχοι γνωρίζουν φυσικά ότι υπάρχουν έντονες διαφορές μεταξύ των δυο χωρών στο θέμα του Αιγαίου και θεωρούν ότι στα διεθνή ύδατα οι διαφορές είμαι μικρότερες. Η Τουρκία φροντίζει να ενισχύει αυτή την εικόνα, για να την χρησιμοποιήσει σε όφελός της.

Το πρόβλημα όμως του ΝΑΤΟ στον σχεδιασμό της επιχείρησης, δεν είναι οι ελληνοτουρικές διαφορές και διενέξεις, αλλά το εάν πραγματικά τα πλοία είναι σε θέση να επιχειρούν στη συγκεκριμένη περιοχή. Εάν δηλαδή είναι σε θέση οι φρεγάτες να επιχειρήσουν σε τόσο στενά και ρηχά νερά που βρίσκονται στα ανατολικά, εκεί από όπου έρχονται οι πρρόσφυγες.

Πάνω σε αυτό ουσιαστικά «πατάει» η Τουρκία, επιμένοντας για την ακαταλληλότητα, και ουσιαστικά στηρίζοντας τις εθνικές της θέσεις, αποτρέποντας το ΝΑΤΟ να κάνει επιχείρηση στα δικά της ύδατα.

Εάν ληφθεί τέτοια απόφαση, η οποία θα είναι βέβαια σύμφωνα με την συνήθη πρακτική της Συμμαχίας, η Τουρκία θα θριαμβολογεί, γιατί θα έχει καταφέρει να δημιουργήσει διεθνές προηγούμενο στις αιτιάσεις της.
Ουσιαστικά, εκμεταλλεύεται ένα αντικειμενικό πρόβλημα του ΝΑΤΟ, για να επιχειρηματολογήσει υπέρ των θέσεών της.

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και μένει να δούμε πού θα καταλήξει.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι στο εσωτερικό της χώρας μας έχει υπερπροβληθεί η άποψη του υπουργείου άμυνας για το θέμα, από το συναρμόδιο υπουργείο εξωτερικών προς το παρόν υπάρχει σιγή ασυρμάτου…