Καμμένος: Έρχονται αλλαγές στην είσοδο στις Στρατιωτικές Σχολές

 Μιλήσατε για μειώσεις. Ο κόσμος αυτομάτως σκέφτεται μείωση μισθού. Έχετε πει πάρα πολλές φορές…

Καμία. Εγγυώμαι προσωπικά ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία μείωση μισθού στις Ένοπλες Δυνάμεις, αντίθετα στόχος μου είναι η εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και γι’αυτό αν δείτε στον προυπολογισμό μας, υπάρχει εγγραφή ειδικού ποσού, το οποίο αφορά ακριβώς…


Την εφαρμογή…

Του ΣτΕ

Ήθελα αυτό ακριβώς να ρωτήσω. Αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα. Γιατί σας ακούω πάρα πολλές φορές σε συνεντεύξεις σας που μιλάτε για την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, αλλά δεν έχω ακούσει χρονοδιάγραμμα.

Εμείς αύριο το πρωί το δίνουμε. Το πρόβλημα πάλι υπάρχει λόγω των συναρμόδιων λεγόμενων υπουργείων, όπου εκεί ακόμα δεν έχουν εξασφαλιστεί. Ακούστε.

Μιλάτε για τα άλλα, δηλαδή για τους ένστολους;

Μιλάω για του λιμενικού, αστυνομία, πυροσβεστική. Όπου και εκεί αν θέλετε, λένε όλοι για εξίσωση με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Κι εμείς το θέλουμε. Αλλά δε μπορεί ένας ανθυπασπιστής στην πυροσβεστική να βγαίνει 15 χρόνια νωρίτερα απ ΄ό,τι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρέπει κι εκεί, για να υπάρχει εξίσωση των Ενόπλων Δυνάμεων με τα σώματα ασφαλείας, να υπάρχει και αντίστοιχη βαθμολογική ανέλιξη. Θα πρέπει να δούμε αρκετά θέματα γιατί ναι μεν θέλουμε να εξισωθούν σε αρκετές περιπτώσεις στο μισθολογικό, αλλά έχουν άλλου είδους προνόμια κάποιοι εξ’ αυτών. Όχι ότι πληρώνονται καλά, για το όνομα του Θεού. Είναι σε δύσκολη θέση.

Εγώ βέβαια απογοητεύτηκα και διέκοψα κάθε σχέση με τα σωματεία τους διότι είπαν ψέματα. Ήρθαν, με βρήκαν, μιλήσαμε μαζί, τους μίλησα πολύ ειλικρινά και βγήκαν και κάνανε ανακοινώσεις όπου είπαν ψέματα για τη συνάντηση. Δε θα τους ξανασυναντήσω όσο συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τέτοια στελέχη τα οποία κάνουν πολιτική καριέρα και όχι πράγματι εξυπηρέτηση του κλάδου τους. Πάντα, ήμουν ο εισηγητής του νομοσχεδίου του ‘94 για τον συνδικαλισμό στην Αστυνομία. Λυπάμαι αυτή τη στιγμή γιατί κάποιοι λειτουργούν σαν κομματάρχες του κυρίου Μητσοτάκη.

Να μιλήσουμε και για τον συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις αργότερα. Έχω άλλη μία ερώτηση που αφορά τα στελέχη. Υπάρχουν λύσεις που έχουν προταθεί, οι οποίες δεν έχουν κάποιο οικονομικό κόστος. Για παράδειγμα, μετά την 25ετία να μπορεί το στέλεχος να μένει στον τόπος προτίμησής του, στη φρουρά προτίμησής του, δηλαδή να μην παίρνει μεταθέσεις. Είναι εξοικονόμηση χρημάτων αυτό.

Όχι με αυτό τον τρόπο.

Που υπάρχει ένα εμπόδιο δηλαδή σ’αυτό;

Θα σας πω ότι οι μεταθέσεις μόνο στο στρατό πράγματι κοστίζουν γύρω στα 20 εκατομμύρια το χρόνο. Που είναι υπερβολικό. Είναι υπερβολικό. Εκεί θα υπάρχει εξορθολογισμός. Θεωρώ ότι το σύστημα των μορίων που υπάρχει μέχρι σήμερα είναι άδικο.


Σαφώς σαφώς.

 

Είναι άδικο. Πράγματι σηκώνει πολύ μαγείρεμα. Στο σημείο αυτό θέλω να σας πω ότι κι εδώ θέλουμε με διάλογο να προσωρήσουμε σε ένα πολύ πιο δίκαιο σύστημα. Και θα προχωρήσουμε. Το οποίο θα εξοικονομήσει και χρήματα από τις μεταθέσεις. Το ίδιο πρέπει να γίνει και σε άλλα πράγματα, δηλαδή στην εισαγωγή των στελεχών στις στρατιωτικές σχολές. Θεωρώ παραδείγματος χάρη ότι ναι μεν οι Πανελλήνιες εξετάσεις είναι ένα δίκαιο σύστημα, θα παραμείνουν οι Πανελλήνιες εξετάσεις, αλλά δε μπορεί να είναι έβδομη επιλογή η Σχολή Ευελπίδων για κάποιον και αντίστοιχα, άλλα παιδιά τα οποία θέλουν να μπουν και να υπηρετήσουν την πατρίδα μέσα από στρατιωτικές σχολές να μη μπορούν να το κάνουν. Εκεί γίνεται ένας διάλογος και με το Υπουργείο Παιδείας, θα κάνουμε και με τη Βουλή, όπου να μπορέσουμε να έχουμε κατεύθυνση στις στρατιωτικές σχολές για εκείνους που θέλουν να μπουν στις στρατιωτικές σχολές.

Και για σώματα ασφαλείας;

Πιθανώς και για τα σώματα ασφαλείας. Δε θέλω να ακουμπήσω πολλά απο εκεί γιατί έχουν τις ιδιαιτερότητές τους. Ένα άλλο θέμα είναι το θέμα της στράτευσης, της εθελοντικής στράτευσης των γυναικών. Αυτό πρέπει να γίνει. Διότι θεωρώ ότι είναι και άδικο και για λόγους ισότητος να μη δίνουμε τη δυνατότητα σε νέες κοπέλες που θέλουν να υπηρετήσουν την πατρίδα τους εθελοντικά, λέω και πάλι, και να τους δίνουμε, αν θέλετε, κάποια προνόμια σε σχέση με την είσοδό τους σε στρατιωτικές σχολές.

Πάνος Καμμένος: Τι σχεδιάζει για την Εθνική Άμυνα και το προσωπικό της

Μέσα από το φυλάκιο Γέφυρα στους Κήπους Έβρου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, μιλάει ανοιχτά στο Onalert για τα σχέδια που έχει για τον χώρο της Εθνικής Άμυνας, τις προτάσεις του και τι θα δουν οι Ένοπλες Δυνάμεις το 2017.