Καμμένος: Τι είπε για την αμυντική βιομηχανία Ελλάδας – Κύπρου

 Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Λευκωσία με αφορμή τις εκδηλώσεις για την 57η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμμετείχε σε σύσκεψη με τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορο Φωκαΐδη, παρέστη στην Ημερίδα Αμυντικής Βιομηχανίας Ελλάδας – Κύπρου και επισκέφθηκε στρατιωτικές μονάδες, το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης και την Ιερά Μονή Σταυροβουνίου.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στο χαιρετισμό που απηύθυνε στην Ημερίδα Αμυντικής Βιομηχανίας Ελλάδας – Κύπρου είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή σήμερα να ανοίγω με την ομιλία μου την πρώτη ημερίδα Ελλάδας – Κύπρου στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας με την ιδιότητα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Είναι ιδιαίτερη χαρά που βλέπω σήμερα εδώ πολλές επιχειρήσεις από την Ελλάδα και την Κύπρο, πανεπιστήμια, ερευνητικές ομάδες, που τιμάτε με την πολυπληθή παρουσία σας αυτή την πρώτη ημερίδα. Αυτό μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Η δική μου παρουσία και η παρουσία του Υπουργού Άμυνας της Κύπρου σηματοδοτούν την πρόθεση για την αναβάθμιση της συνεργασίας των χωρών μας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Αν δει κανείς τις δυνατότητες που έχουν αναπτυχθεί, ιδίως τα τελευταία χρόνια, από την Ελλάδα και την Κύπρο, να συνομιλούμε με όλο τον κόσμο, τις δυνατότητες που υπάρχουν να επεκταθούν οι συνέργειες στην αμυντική βιομηχανία, ανοίγοντας σχεδόν όλες τις πόρτες της υφηλίου, θα αντιληφθείτε το πόσο σημαντική είναι η επόμενη ημέρα της σημερινής ημερίδας.

Είναι σημαντικές οι δικές σας συνέργειες για να μπορέσουμε σε αυτή την έξοδο από την οικονομική κρίση και η Κύπρος και η Ελλάδα να προχωρήσουμε στην ενίσχυση της αμυντικής μας βιομηχανίας, στην επαναφορά των γραμμών παραγωγής και παράλληλα στην επέκταση των συνεργασιών, ιδιαίτερα στην έρευνα η οποία έχει ατονήσει τα τελευταία χρόνια.

Ελλάδα και Κύπρος είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεπώς οτιδήποτε παραχθεί στην Ελλάδα και στην Κύπρο θα φέρει την ταυτότητα του ευρωπαϊκού προϊόντος. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Χάρη στην επίμονη συνεργασία στις γεωπολιτικές διμερείς συμφωνίες που χτίζουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών έχουμε καταφέρει η Ελλάδα και η Κύπρος να είναι στενοί συνεργάτες τόσο με την πλευρά του Ισραήλ όσο και με την πλευρά του αραβικού κόσμου, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία.

Πριν από ένα χρόνο, οι δυο Υπουργοί συμμετείχαμε ως παρατηρητές στη συνάντηση των χωρών της Υποσαχάριας Αφρικής, όπου ζητήθηκε η διαμεσολάβησή μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού θέματα που αφορούν την άμυνα, αλλά και τους εξοπλισμούς και την τεχνολογία.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας αποφάσισα να αλλάξουμε την τακτική που υπήρχε μέχρι πριν δύο χρόνια. Οι ιδιωτικές εταιρείες έπρεπε να μένουν μακριά από τους υπουργούς, οι ΑΚΑΜ δεν έπρεπε να συναντούν εταιρείες. Αυτό έπαψε να λειτουργεί. Για μας οι ιδιωτικές εταιρείες είναι ακριβώς όπως οι δημόσιες εταιρείες αμυντικού εξοπλισμού. Ο Υπουργός και το Επιτελείο, με πρώτο την ΓΔΑΕΕ – και θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Ναύαρχο κ. Κυριακίδη, που το έκανε πράξη – είμαστε δίπλα σας.

Σε κάθε συνάντηση που έχουμε με ξένα υπουργεία Άμυνας εκπροσωπούμε και τις ιδιωτικές εταιρείες. Το ίδιο θα κάνουμε σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και με το κυπριακό Υπουργείο Άμυνας σε οποιαδήποτε συνεργασία και συνέργεια αποφασίσετε από κοινού να προχωρήσετε οι εταιρείες στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και στην περιοχή της Μεσογείου, αλλά και στα Βαλκάνια έχουν διαμορφώσει ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο και ασταθές πολιτικό τοπίο στην ευρύτερη γειτονιά των χωρών μας. Η έξαρση του ισλαμικού φονταμενταλισμού, καθώς και οι εθνοτικές και θρησκευτικές συγκρούσεις αποτελούν δυσμενείς εξελίξεις, όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και γενικότερα για την Ευρώπη. Αυτά τα γεγονότα ξεπερνούν τα μεμονωμένα κράτη, συνιστούν ευρύτερη απειλή και απαιτούν συλλογική, περιφερειακή, ευρωπαϊκή και διεθνή αντιμετώπιση.

Εδώ, ο ρόλος της Ελλάδος και της Κύπρου είναι κομβικός. Εμείς μπορούμε να είμαστε οι συνομιλητές και με τη μία και με την άλλη πλευρά. Την ίδια ώρα που συνομιλούμε με το Ισραήλ, συνομιλούμε και με τις Αραβικές χώρες. Άρα, οποιοδήποτε προϊόν αμυντικού υλικού προκύψει, μπορεί μέσω της Ελλάδος και της Κύπρου να δίνεται με πιστοποιητικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του ΝΑΤΟ, σε όλες τις χώρες που δεν συνομιλούν μεταξύ τους. Αυτό τι σημαίνει; Ότι η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να γίνουν οι φορείς μετάδοσης της τεχνολογίας και παράλληλα προώθησης προϊόντων προς την αμυντική αγορά.

Σε αυτό το σημείο, θέλω να τονίσω αυτό που και ο κ. Υπουργός ανέφερε, την αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής. Μέχρι τώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχαμε μια πολιτική που εξαιρούσε τον τομέα της άμυνας από οποιαδήποτε χρηματοδότηση. Με τη νέα πολιτική πλέον, λόγω της PESCO, αλλά και της EDA, βλέπουμε την απαρχή της χρηματοδότησης της αμυντικής βιομηχανίας. Σε αυτό το σημείο θέλω να είμαι απόλυτος. Δυστυχώς, στο παρελθόν, είδαμε να δίνονται μεγάλα κονδύλια στον τομέα της έρευνας και το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε όλοι τεράστιους φακέλους μελετών που δεν κατέληξαν πουθενά. Αυτό ήταν ένα τεράστιο λάθος του παρελθόντος. Ο σκοπός μας είναι αυτά τα κονδύλια να διοχετευτούν σε πραγματικά πρότζεκτ, σε πραγματικές έρευνες που θα οδηγήσουν σε πραγματικά προϊόντα για να βοηθήσουν και την παραγωγή η οποία έχει τεράστιες δυνατότητες και στην Ελλάδα και στη Κύπρο.

Έχουμε μια πολύ μεγάλη αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν και τις νέες απειλές που διαμορφώνονται. Μέχρι και πριν από λίγα χρόνια δεν υπήρχε η κυβερνοάμυνα. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, δεν υπήρχαν καν τα πολιτικά drones, δεν υπήρχαν τα UAV. Δεν υπήρχε ο πόλεμος που διεξάγεται στην πληροφορία μέσω του διαδικτύου. Οι εξελίξεις, λοιπόν, της τεχνολογίας, μας ανοίγουν και προοπτικές για νέες συνεργασίες και νέα προϊόντα. Τα δουλειά την οποία έκαναν πέντε φαντάροι στο Φαρμακονήσι, φυλώντας σκοπιές επί εικοσιτετραώρου βάσεως μπορούν αυτή τη στιγμή να τη κάνουν drones τα οποία ένας στρατιώτης μπορεί να το κουμαντάρει μέσα από ένα φυλάκιο.

Οι εξελίξεις, λοιπόν, της τεχνολογίας οδηγούν σε νέες λύσεις και νέα εξοπλιστικά προγράμματα που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την έρευνα. Σε αυτό το σημείο ζητάμε τη συμμετοχή των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων, της πανεπιστημιακής κοινότητας, διατηρώντας βέβαια τη διαδικασία του απορρήτου που προβλέπεται για το αμυντικό υλικό.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να πω ότι χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας προκειμένου να γίνει ένας εξορθολογισμός των υφισταμένων συστημάτων που κατέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν θέλω να αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα, αλλά αυτό που ζητώ από εσάς, διότι γνωρίζετε τα περισσότερα προγράμματα, είναι να πάρετε πρωτοβουλίες. Όχι απλώς να περιμένετε να βγάλει ένα πρόγραμμα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά γνωρίζοντας τα υφιστάμενα μέσα, να προτείνετε εσείς δυνατότητες ανάπτυξης μέσων που είναι καθηλωμένα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ακόμα και από την ημερομηνία αγοράς τους.

Πιθανώς, να μπορέσουμε με το νέο νόμο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα να διαθέσουμε αναβαθμισμένα μέσα που δεν είναι αυτή τη στιγμή επιχειρησιακά για να χρηματοδοτήσουμε την ενεργοποίηση μέσων τα οποία μας είναι απολύτως απαραίτητα.

Κλείνοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ο δικός σας ρόλος, πέραν του πόσο σημαντικός είναι για την ανάπτυξη των οικονομιών της Ελλάδας και της Κύπρου και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, είναι ιδιαίτερα σημαντικός για εμάς για την αναδιοργάνωση των Ενόπλων μας Δυνάμεων – η οποία έχει προχωρήσει ήδη στην Κύπρο με πολύ μεγάλα βήματα, χθες ήταν η παρέλαση, πραγματικά πολύ διαφορετική από το παρελθόν, που έδειξε ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης με τη διαχείριση των υφισταμένων πόρων έγιναν πολύ μεγάλα βήματα – αλλά και με τις αλλαγές που θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα με τα υφιστάμενα μέσα και τους προϋπολογισμούς να μπορέσουμε να αναδιοργανώσουμε τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Θέλω να σας καλωσορίσω σε αυτή τη συνάντηση και να σας διαβεβαιώσω ότι θα έχετε τη στήριξή μας και στις συνεργασίες που θα έχετε τις επόμενες ημέρες, στο μέλλον, που ελπίζω να αποδώσουν γρήγορα καρπούς προς όφελος και της Ελλάδας και της Κύπρου.

Καλές εργασίες».