Καταλονία – Ανεξαρτησία Live: Το κοινοβούλιο κήρυξε την ανεξαρτησία

 Οι εξελίξεις στην Καταλονία είναι καταιγιστικές μετά από το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου – «Δεν θα αναστείλουμε το αυτοδιοίκητο της Καταλονίας – Απλά θα το επαναφέρουμε στην κανονικότητα» είπε ο Ραχόι στο διάγγελμά του – Νωρίτερα, το κοινοβούλιο της Καταλονίας κήρυξε την ανεξαρτησία της επαρχίας από την Ισπανία μέσα σε κλίμα πανηγυρισμών – Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ξεκίνησε ήδη τις διαδικασίες κατά της απόφασης! – Πανηγυρισμοί και συγκίνηση από τους Καταλανούς – Ζητούν από τους πολίτες να αντισταθούν στα μέτρα του Ραχόι – Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις στην Ισπανία με βίντεο και φωτογραφίες
Το κοινοβούλιο στην Καταλονία ψήφισε την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία! Και κάπως έτσι έχει σημάνει συναγερμός στην Ισπανία! Η απόφαση ήρθε με μια αμφιλεγόμενη ψηφοφορία. Μια ψηφοφορία που θεωρείται τώρα πιθανό να κηρυχθεί παράνομη από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας.

Η πρόταση για ανεξαρτησία εγκρίθηκε με 70 ψήφους υπέρ, 10 κατά, ενώ υπήρξαν και δύο λευκά ψηφοδέλτια σε σύνολο 135 βουλευτών, δήλωσε ο πρόεδρος του Σώματος.

Βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την αίθουσα προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η αντίδραση Ραχόι

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απηύθυνε έκκληση για ηρεμία σε ένα τουίτ που ανήρτησε μερικά λεπτά μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο. «Ζητώ ηρεμία για όλους τους Ισπανούς. Η κυριαρχία του νόμου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία».

Δείτε λεπτό προς λεπτό όλα όσα συμβαίνουν στο live blogging του newsit.gr

10/27/2017 22:03

Όλα όσα είπε ο Ραχόι

Με τηλεοπτικό διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε τη λήψη των πρώτων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Καταλονία.

«Είναι τα πρώτα μέτρα που εφαρμόζουμε προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εκείνοι που ήταν έως σήμερα επικεφαλής (της καταλανικής διοίκησης) να μπορέσουν να συνεχίσουν την κλιμάκωση της ανυπακοής» υπογράμμισε ο Μαριάνο Ραχόι μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που συγκλήθηκε έπειτα από το πράσινο φως που έδωσε η Γερουσία προκειμένου η Καταλονία να τεθεί υπό καθεστώς κηδεμονίας.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι θα επιδιώξει να κηρυχθεί παράνομη η σημερινή κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία.

Επιπλέον, δήλωσε ότι αποφάσισε να αποπέμψει τον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και την κυβέρνηση της Καταλονίας, τονίζοντας ότι οι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν τα καθήκοντα της καταλανικής διοίκησης. Επίσης, θα προχωρήσει στη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, ενώ προκήρυξε εκλογές για την 21η Δεκεμβρίου. Όπως τόνισε ο Μαριάνο Ραχόι, ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας παύεται των καθηκόντων του.

«Πιστεύουμε ότι επείγει να ακούσουμε τους πολίτες της Καταλονίας, όλους ανεξαιρέτως, ώστε να μπορούν να αποφασίζουν για το μέλλον τους και κανείς να μην μπορεί να ενεργεί εκτός του νόμου για λογαριασμό τους» τόνισε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης. 

Γερμανικός Τύπος για Καταλονία: Μάχη χωρίς νικητή

Προχωρώντας σε μια πρώτη αποτίμηση των δραματικών εξελίξεων στην Καταλονία οι γερμανοί σχολιαστές εκτιμούν ότι η ανοιχτή πλέον σύγκρουση Καταλονίας και κεντρικής κυβέρνησης δεν μπορεί να έχει αίσιο τέλος.

Το σχόλιο της Frankfurter Rundschau:

«Τη μάχη αυτή δεν μπορεί να την κερδίσει κανείς. Οι αυτονομιστές μπορούν να διακηρύξουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας, αλλά ελλείψει στήριξης δεν μπορούν να την αποκτήσουν. Ο Ραχόι μπορεί να τους αναγκάσει να συμμορφωθούν στις συνταγματικές επιταγές. Με αυτό τον τρόπο όμως δεν θα κερδίσει τη στήριξή τους για την Ισπανία. Η Καταλονία θα παραμείνει ένα πολιτικό πεδίο μαχών χωρίς νικητή».

Στο ίδιο μήκος κύματος η Münchner Merkur:

«Όπως και στους πολέμους όπου το πρώτο θύμα είναι πάντα η αλήθεια, έτσι και στην ανοιχτή αυτή πλέον σύγκρουση μεταξύ της ισπανικής κυβέρνησης και των αυτονομιστών στην Καταλονία η πολιτική σύνεση πνέει τα λοίσθια. Με την απόφαση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη Βαρκελώνη για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους από τη μία, και την ενεργοποίηση του Άρθρου 155 εκ μέρους της κυβέρνησης Ραχόι από την άλλη πλευρά, ξεκινά πλέον ένα νέο κεφάλαιο στην ισπανική ιστορία. Υπάρχουν φόβοι ότι δεν θα έχει Happy End. Χωρίς έξωθεν βοήθεια δεν διαφαίνεται η προοπτική ειρηνικής διεξόδου […]. Αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν τώρα οι Ευρωπαίοι».

Μπορεί η ΕΕ να εγγυηθεί την ενότητα;

Τη στάση των Ευρωπαίων στηλιτεύει η Nürnberger Nachrichten. Συγκρίνοντας τη σύγκρουση Πουτζντεμόν-Ραχόι με την μετωπική δυο τρένων, η εφημερίδα σχολιάζει ότι «μέχρι στιγμής η ΕΕ προσπάθησε να μην εμπλακεί. Αυτό όμως μπορεί να αποδειχθεί ολέθριο λάθος. Διότι από μόνοι τους δεν πρόκειται να τα βρουν».

Η Rhein-Neckar-Zeitung: «Με μεγάλη καθυστέρηση ΕΕ και ΗΠΑ παίρνουν θέση και αρνούνται να αναγνωρίσουν την […] Καταλονία. Είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα. Ένα δεύτερο θα ήταν να μεσολαβήσουν μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. Μόνοι τους δεν πρόκειται να τα βρουν. Χρειάζονται έξωθεν βοήθεια. Ερώτηση κρίσεως: γιατί υπάρχει η Ευρώπη, αν όχι για να εγγυάται την ενότητα;»