Kατασκοπεία… live στα 53.000 πόδια πάνω από την Ουκρανία!

Tα κατασκοπευτικά αεροσκάφη υποτίθεται πως είναι πιο διακριτικά, όμως αυτό το RQ-4 της αμερικανικής Αεροπορίας πετούσε αποστολή αναγνώρισης με όλους τους πομπούς του ανοικτούς!

Το γιγαντιαίο αμερικανικό αναγνωριστικό drone τύπου RQ-4 Global Hawk πέταξε από την αμερικανική βάση Beal στην Καλιφόρνια ως την Σιγκονέλλα στην Ιταλία κι από εκεί πάνω από την Ουκρανία για μια αποστολή επιτήρησης/συλλογής πληροφοριών IRS (Intelligence Surveillance Reconnaissance) χωρίς να νοιάζεται αν όλοι το βλέπουν! Τέτοιες αποστολές για λογαριασμό των αμερικανικών Διοικήσεων EUCOM, AFRICOM και CENTCOM πραγματοποιούνται από το 2011, ωστόσο, οποιοσδήποτε ερασιτέχνης που παρακολουθεί για χόμπυ τις κινήσεις εναερίου κυκλοφορίες μπορούσε να δει την πορεία του εναέριου κατασκόπου… «ζωντανά» καθώς το Global Hawk εκτελούσε την δική του.

Μετά τα γεγονότα της Κριμαίας, αμερικανικά κατασκοπευτικά μέσα συμπεριέλαβαν από το 2015 και την Ουκρανία στις αποστολές αυτές. Χρησιμοποιώντας αισθητήρες συλλογής πληροφοριών IMINT (Imagery Intelligence), τα προφίλ πτήσης έφερναν τους «ιπτάμενους κατασκόπους» σε απόσταση… θέασης των ρωσικών βάσεων στην περιοχή, παρακολουθώντας παράλληλα τις φιλορωσικές δυνάμεις στην περιοχή του Ντονμπάς.

Με ανοικτούς όλους τους πομπούς του, το RQ-4 του Αποσπάσματος 4 της 9ης Ομάδας Επιχειρήσεων της αμερικανικής Αεροπορίας μπορούσε να ιχνηλατηθεί καθώς «παρακάμπτοντας» την Κριμαία, εκτέλεσε πορεία «σάρωσης» ανοικτά του Σότσι και ακολούθως επέστρεψε για έναν ακόμη «γύρο» πάνω από την Ουκρανία. Ολοκληρώνοντας την 17ωρη αποστολή του, κατόπιν πήρε πορεία προς νότο και περνώντας από την Βουλγαρία και την Ελλάδα κατευθύνθηκε για την Σιγκονέλλα –προς μεγάλη χαρά των ερασιτεχνών ιστοτόπων όπως το Flightradar24.com, PlaneFinder.net ή Global ADS Exchange που δεν πίστευαν στην τύχη τους!