Κλιμακώνεται η ένταση Τουρκίας – Ολλανδίας: «Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν για τη Σρεμπρένιτσα»

 Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε σήμερα «αποκρουστική παραποίηση της Ιστορίας» τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη σφαγή 8.000 Μουσουλμάνων της Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο 1995 από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας.

«Συνεχίζει να δηλητηριάζει την κατάσταση», αντέδρασε ο ολλανδός πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP. «Δεν θα πέσουμε σ’ αυτό το επίπεδο. Είναι εντελώς απαράδεκτο», πρόσθεσε. Ο Ερντογάν είχε αναφερθεί στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, την οποία οι ολλανδοί Κυανόκρανοι δεν είχαν καταφέρει να εμποδίσουν.

Η ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ολλανδία συντηρείται τόσο από τον πρόεδρο της πρώτης (ενόψει δημοψηφίσματος) και από τον πρωθυπουργό της δεύτερης (ενόψει των αυριανών βουλευτικών εκλογών). Και οι εκατέρωθεν επιθέσεις, με βαρύτατες εκφράσεις και αιχμές, συνεχίζονται στον απόηχο των όσων έγιναν το Σαββατοκύριακο, με την απαγόρευση προσγείωσης του αεροσκάφους του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στο Ρότερνταμ, την απαγόρευση στην Τουρκάλα υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων να μπει στο τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ, την απέλασή της και τα επεισόδια ανάμεσα σε Τούρκους μετανάστες και την ολλανδική αστυνομία.

Τη σκυτάλη της απάντησης στην απάντηση πήρε το μεσημέρι της Τρίτης (14.03.2017) ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που μιλώντας σε εκδήλωση για την Ημέρα της Ιατρικής, επιτέθηκε ξανά στην Ολλανδία, μόλις λίγες ώρες μετά την απειλή του πως θα σύρει τη Χάγη στο Διεθνές ΔικαστήριοΑνθρωπίνων Δικαιωμάτων για την συμπεριφορά της προς την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας.

«Ξέρουμε πως αντιλαμβάνονται τον πολιτισμό και την ηθική οι Ολλανδοί από το ρόλο τους στη Σρεμπρένιτσα», είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο ρόλο Ολλανδών στρατιωτών στη Σρεμπρένιτσα και στη γενοκτονία του 1995. «Οι Ολλανδοί δεν μας εξέπληξαν, ξέραμε ήδη την ανηθικότητά τους και τους τρόπους τους. Τους ξέρουμε από το ρόλο τους στη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα», είπε. Και πρόσθεσε: «Κανείς δεν πρέπει να προσπαθεί να μας δώσει μαθήματα ηθικής, ειδικά αυτοί που έχουν αίμα στα χέρια τους».


Διαβάστε περισσότερα στο NewsIt.gr