Προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο με μπαράζ παραβιάσεων

Ρεσιτάλ προκλητικότητας έδωσε η Άγκυρα στο Αιγαίο προβαίνοντας με τα αεροσκάφη της σε μαζικές παραβιάσεις σαν να ήθελε να… «τιμωρήσει» την Ελλάδα που αρνήθηκε για μια ακόμη φορά με απόφαση της Δικαιοσύνης την έκδοση των στρατιωτικών της γείτονος που είχαν ζητήσει άσυλο. Μια τετράδα μαχητικών F-16, εκ των οποίων τα δύο οπλισμένα, εισήλθαν στον ελληνικό εναέριο χώρο από την Λέσβο και την Χίο και εξήλθαν από την Σάμο και την Κω πραγματοποιώντας 31 από τις συνολικά 71 παραβιάσεις σήμερα.

Τις υπόλοιπες 19 και 21 αντίστοιχα ανέλαβαν να κάνουν δύο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας/ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 τα οποία αναχαιτίσθηκαν από τέσσερα ελληνικά μαχητικά F-16 από την Σούδα.

Τα τουρκικά F-16 ανέλαβε να αναχαιτίσει τετράδα ελληνικών μαχητικών του ιδίου τύπου που απογειώθηκαν από την Σκύρο. Η αναχαίτιση εξελίχθηκε τελικά σε εμπλοκές, με την πρώτη να σημειώνεται στις 11:25 πμ βορειοδυτικά των Ψαρών, την δεύτερη και τρίτη δυτικά της Χίου στις 11:32 και 11:33 πμ αντίστοιχα και την τελευταία στις 11:41 πμ, νοτίως της Ικαρίας.    

Πέραν των 71 παραβιάσεων του ελληνικού FIR, τα αεροσκάφη της τουρκικής Αεροπορίας προέβησαν και σε τέσσερεις παραβάσεις Κανόνων Εναερίου Κυκλογφορίας ενώ σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ στο σημερινό «σώου» συμμετείχε και ένα τουρκικό ελικόπτερο…  

Αυριο εχει προγραμματιστεί ΚΥΣΕΑ με την συμμετοχή του ΑΓΕΕΘΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τα ελληνοτουρκικά μετά την απόρριψη και του δεύτερου αιτήματος των τουρκικών αρχών για την έκδοση των τριών εκ των οκτώ τούρκων αξιωματικών.

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 1 (4 F-16)
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 3 (2 CN-235 & 1 ε/π)
ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 7
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 2
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 4
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 71 (31 από τον σχηματισμό/19 και 21 από τα 2 CN-235)
ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 4