Κωσταράκος: O Ιταλός στρατηγός Κλαούντιο Γκρατσιάνο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής

O Ιταλός στρατηγός Κλαούντιο Γκρατσιάνο εξελέγη πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ. Αυτό ανακοίνωσε ο νυν πρόεδρος της Επιτροπής, στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, ο οποίος προήδρευσε της διήμερης συνάντησης των Αρχηγών ‘Αμυνας των χωρών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.
Όπως επισήμανε ο στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, κατά τη χθεσινή δεύτερη ετήσια συνάντησή τους για το 2017, οι αρχηγοί ‘Αμυνας των χωρών της ΕΕ συζήτησαν για τη σχέση εταιρικής συνεργασίας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, για τις σχέσεις της ΕΕ με το ΝΑΤΟ και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ, την Atalanta στη Σομαλία και στον Ινδικό Ωκεανό και τη λειτουργία της SOPHIA που έχει στόχο τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, από τη Λιβύη προς την ΕΕ.
Επιπλέον, συζητήθηκαν οι εξελίξεις της παγκόσμιας στρατηγικής της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης, ενώ εξετάστηκε η απειλή του ISIS. Στη σύνοδο συμμετείχαν χώρες εταίροι, όπως Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Βοσνία, η Ερζεγοβίνη, η Αλβανία, η Γεωργία και η Μολδαβία, ενώ μετείχαν και εκπρόσωποι από την Ιορδανία, την Τυνησία και τη Νότια Κορέα.
Σημειώνεται ότι η Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ συμβουλεύει τους αρχηγούς ‘Αμυνας των χωρών της ΕΕ για όλα τα στρατιωτικά και αμυντικά θέματα εντός της ΕΕ και ο ρόλος αναμένεται να διευρυνθεί, ιδίως σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών-μελών.