Λήμνος: «Νίπτει τας χείρας του» το ΝΑΤΟ – Τι απάντησε στο OnAlert

Της Ελένης Παναγιώτου


«Το ΝΑΤΟ δεν έχει άποψη για εδαφικά ζητήματα μεταξύ των Συμμάχων, στην περιοχή του Αιγαίου ή οπουδήποτε αλλού»
, δήλωσε αξιωματούχος της ΝΑΤΟικής Συμμαχίας στο OnAlert σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας να μην συμπεριληφθεί η Λήμνος στην άσκηση Ramstein Guard.

Στην Ramstein Guard, στην οποία θα συμμετείχε και η Ελλάδα, αεροσκάφος της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα πραγματοποιούσε πτήση πάνω από την Λήμνο. Το γεγονός αυτό, όμως, προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας η οποία αιτήθηκε να μην συμπεριληφθεί η Λήμνος στη νατοϊκή άσκηση με την ελληνική πλευρά, τελικά, να ζητά την ακύρωση της άσκησης.

Μετά τα γεγονότα της Δευτέρας το OnAlert επικοινώνησε με τους υπεύθυνους της ΝΑΤΟϊκής άσκησης Ramstein Guard και έθεσε ερώτημα σχετικά με την απόφαση της Συμμαχίας να «ακούσει» το αίτημα της Τουρκίας όσο αφορά την Λήμνο.

Απαντώντας στο ερώτημα αυτό αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε στο OnAlert ότι: «εναπόκειται σε κάθε Σύμμαχο να αποφασίσει εάν θα λάβει μέρος ή όχι. Σχεδιαστές του ΝΑΤΟ διεξάγουν διαβουλεύσεις με τους Συμμάχους σε περιοχές όπου πραγματοποιούνται ασκήσεις και εξετάζουν προσεκτικά απόψεις σχετικά με το πεδίο εφαρμογής, την κλίμακα και τη θέση αυτών των ασκήσεων» και κατέληξε λέγοντας ότι «το ΝΑΤΟ δεν έχει άποψη για εδαφικά ζητήματα μεταξύ των Συμμάχων, στην περιοχή του Αιγαίου ή οπουδήποτε αλλού».

Νωρίτερα ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ δήλωσε οτι «υπάρχει μια, όχι τωρινή αλλά και παλιότερη λογική, το ΝΑΤΟ να προσπαθεί να παίζει, στα (σ. σ ζητήματα που ανακύπτουν) μεταξύ των συμμάχων που το συναπαρτίζουν, έναν ουδέτερο ρόλο».