Λουκιανός Κηλαηδόνης: Η ιστορία πίσω απο «Tα Φανταρίστικα» – ΒΙΝΤΕΟ

Πέθανε σήμερα ο Λουκιανός Κηλαηδόνης. Πέθανε τα ξημερώματα της Τρίτης μετά από πολυήμερη νοσηλεία σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Ήταν 74 ετών και παντρεμένος με την ηθοποιό και βουλευτή Άννα Βαγενά

Τα τραγούδια του Κηλαηδόνη θα μείνουν στην ιστορία της ελληνικής μουσικής. Ο συνθέτης αφιέρωσε ενα κομμάτι της μουσικής του καρριέρας στους φαντάρους μεσα απο την έρευνα που έκανε για το cd «Τα Φανταρίστικα». 

Εμπνευσμένο από την πιο «τραυματική» και κατ’ άλλους πιο διασκεδαστική περίοδο στη ζωή ενός άνδρα, αυτή του στρατού, ήταν το cd του Λουκιανού Κηλαηδόνη.

Ο συνθέτης ξεκίνησε να γράφει «Τα Φανταρίστικα», τα οποία είναι βασισμένα σε τετράστιχα που έγραψαν φαντάροι στο στρατό, το Σάββατο 3 Ιανουαρίου 1998 και τα ολοκλήρωσε τον Σεπτέμβριο του 2007.

Τα τετράστιχα που βρίσκει κανείς χαραγμένα στις σκοπιές και τους τοίχους των στρατοπέδων, προέρχονται από τη σελίδα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας «Φαντάρε που πας;» που συνεχίζεται. Η ιδέα ήταν του Χριστόφορου Κάσδαγλη.

Η επιλογή των φίλων που τα τραγούδησαν έγινε, όπως σημειώνει ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, με κριτήρια καθαρά κινηματογραφικά: «Φανταστείτε φαντάρους! Τους τύπους που συναντάει κανείς στο στρατό: ο ψηλός, ο χοντρός, ο γυαλάκιας, ο τραυλός, ο αλήτης, ο ερωτευμένος».

Όλους αυτούς και πολλούς ακόμη ενσαρκώνουν στο cd οι Βαγγέλης Γερμανός, Γιάννης Γιοκαρίνης, Φοίβος Δεληβοριάς, Δώρος Δημοσθένους, Αντώνης Καφετζόπουλος, Χάρρυ Κλυν, Γιώργος Μαργαρίτης, Γιάννης Μηλιώκας, Δημήτρης Μητροπάνος, Μανώλης Μητσιάς, Γιώργος Νταλάρας, Πόλυ Πάνου, Γιάννης Πάριος, Διονύσης Σαββόπουλος, Μπάμπης Τσέρτος, Γρηγόρης Ψαριανός.

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης θεωρούσε ότι δεν είναι τυχαίο πως τα τετράστιχα αυτά είναι σε δεκαπεντασύλλαβο, καθώς αποτελούν συνέχεια της δημοτικής μας ποίησης και αποτελούν ότι πιο φρέσκο και χαριτωμένο υπάρχει ακόμα σ’ αυτό τον τόπο.
Ο συνθέτης τα αφιέρωσε σ’ όλους τους ανώνυμους φαντάρους που έγραψαν τους στίχους και στους φίλους που – αφιλοκερδώς – τα τραγούδησαν.

Λουκιανός Κηλαηδόνης – Τα φανταρίστικα from Kastaniotis Editions on Vimeo.