Μετανάστες: Για μετεγκατάσταση 160 χιλιάδων μιλά ο Αβραμόπουλος

Μετά την λήξη του Κολεγίου των Επιτρόπων, όπου συζητήθηκαν τα αποτελέσματα του χθεσινού Συμβουλίου υπουργών Eσωτερικών της ΕΕ και οι νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, σε συνέντευξη τύπου ο Επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Χθες, το Συμβούλιο έλαβε μια ιστορική απόφαση. Τώρα, είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.
H σκληρή δουλειά των τελευταίων εβδομάδων και μηνών έφερε αποτελέσματα. Είμαστε πλέον έτοιμοι να κάνουμε την αλληλεγγύη πράξη.

Θα πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε τις αποφάσεις.
Η διαδικασία της μετεγκατάστασης θα συνοδεύεται με την ανάπτυξη ομάδων στήριξης για τη μετανάστευση στις θέσεις των «hotspot», δηλαδή εκεί που καταφτάνει μεγάλος αριθμός μεταναστών.

Η Επιτροπή και οι οργανισμοί της ΕΕ θα συνεργαστούν στενά με την Ιταλία και την Ελλάδα, έτσι ώστε οι ομάδες στήριξης για τη μετανάστευση να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Τα κράτη μέλη που έχουν εξωτερικά σύνορα αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις. Η Επιτροπή αναμένει να ζητήσουν την ανάπτυξη της Ομάδας Ταχείας Συνοριακής Επέμβασης (RABIT). Το μέτρο αυτό θα ενισχύσει τους ελέγχους, ενώ την ίδια στιγμή, θα σέβεται την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των προσφύγων.

Η ενίσχυση ελέγχων των εξωτερικών συνόρων είναι απαραίτητη για να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του Σένγκεν.

Για το σκοπό αυτό, θα συνεχίσω να συνεργάζομαι στενά με τα κράτη μέλη.
Επιπλέον, θα υποβάλουμε νέες προτάσεις για την ενίσχυση και βελτίωση των συνοριακών ελέγχων.

Θα ενισχύσουμε την Frontex και θα αναπτύξουμε την λειτουργία ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής.

Τις σχετικές προτάσεις μας θα τις παρουσιάσουμε μέχρι το τέλος του έτους.
Εξάλλου, όπως γνωρίζετε, όλοι συμφώνησαν σε κοινούς κανόνες που συνιστούν το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου.

Όμως, δεν είναι αρκετό να συμφωνούμε σε κάτι. Πρέπει να εφαρμόζεται σωστά, ώστε η δυνατότητα «επιλογής» ασύλου ή επιστροφής από μετανάστες να αποφεύγεται.
Είναι ζωτικής σημασίας όλα τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν κοινούς κανόνες και κοινά πρότυπα προστασίας των δικαιωμάτων των μεταναστών. Επίσης, να αποφεύγονται οι δευτερογενείς μετακινήσεις εντός της ΕΕ.

Αυτό δεν συμβαίνει σήμερα. Γι’ αυτό σήμερα ενεργοποιήσαμε 40 διαδικασίες επί παραβάσει.

Φυσικά, το πακέτο για το μεταναστευτικό είναι πολύ ευρύτερο. Σας θυμίζω ότι στις αρχές του μήνα προτείναμε τα εξής μέτρα:
• Πλαίσιο για μηχανισμό μετεγκατάστασης σε περιπτώσεις κρίσεων
• Ευρωπαϊκό κατάλογο ασφαλών χωρών προέλευσης
• Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για την επιστροφή παράτυπων μεταναστών.

Θα συνεργαστώ με τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις προτάσεις αυτές, τις επόμενες εβδομάδες. Πρέπει να προχωρήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς.
Για να εφαρμοστούν όλα αυτά τα μέτρα – συμπεριλαμβανομένου και τους προγράμματος επανεγκατάστασης –  θα πρέπει να αυξήσουμε τις οικονομικές και ανθρώπινες δυνατότητές μας. 

Πρέπει να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο από αυτή τη κρίση.
Πρέπει επίσης να εξασφαλίσουμε τους απαραίτητους πόρους για τους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς μας, οι οποίοι έχουν φθάσει στα όριά τους.

Η Επιτροπή θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα πρόταση για την αύξηση κατά 100 εκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού για έκτακτη βοήθεια.

Όλα αυτά τα μέτρα που υιοθετήσαμε θα πετύχουν μόνο εάν συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όλοι μαζί.

Θα πρέπει τώρα, να τα εφαρμόσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά.

Σήμερα, η Επιτροπή έδειξε για άλλη μια φορά ότι είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε στα καθήκοντα της αποστολής μας.»