«Να θέσει η Ελλάδα το θέμα των Γερμανικών Αποζημιώσεων στην αντζέντα της ΕΕ»

Το αίτημα των Μαρτυρικών Πόλεων της χώρας να συµπεριληφθούν και να εγγραφούν στην ατζέντα των συζητούµενων θεµάτων της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε, µεταξύ των ευρωπαίων εταίρων κατά την τρέχουσα περίοδο  τα εκκρεµή ζητήµατα σε σχέση με τις  διεκδικήσεις µας από την Γερµανία, τόσο στο ζήτηµα του 
κατοχικού δανείου, όσο και στο ζήτηµα των αποζηµιώσεων στα θύµατα της ναζιστικής  θηριωδίας, που παρά τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων, ευρίσκονται σε χρόνια εκκρεµότητα, ζητά με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό κ Α. Σαμαρα και τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών κ Ε.Βενιζέλο, ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας (Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας) κ. Γιωργος Μουλκιώτης.

Οπως εξηγεί ο κ Μουλκιώτης, η Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας  <<επικροτούµε και στηρίζουµε την οµόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης  των Μαρτυρικών 
Πόλεων, που ελήφθη στα Καλάβρυτα, της 12-12-2013 και έτυχε οµόφωνης αποδοχής 
από το ∆ηµοτικό Συµβούλιο του ∆ήµου ∆ιστόµου, Αράχοβας, Αντίκυρας – σ.σ. που ανήκει στην Περιφερειάτου – και την υποβάλλουµε και ως δικό µας αίτηµα>>. 

Στην επιστολή του κ. Μουλκιώτης επισημαίνει ότι  οι διεκδικήσεις µας από την Γερµανία, τόσο στο ζήτηµα του κατοχικού δανείου, όσο και στο ζήτηµα των αποζηµιώσεων στα θύµατα της ναζιστικής θηριωδίας, παρά τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων, ευρίσκονται σε χρόνια εκκρεµότητα. O Πρόεδρος της Οµοσπονδιακής ∆ηµοκρατίας της Γερµανίας κ. Γκάουκ, ζήτησε δηµόσια συγνώµη. 

 Πιστεύουµε ότι σήµερα,συνεχίζει ο Αντιπεριφερειάρχης,  αποτελεί µείζονα εθνική υποχρέωση και ευθύνη, αλλά και ελαχιστότατη τιµή στα θύµατα, η υλοποίηση των αποφάσεων της δικαιοσύνης, αλλά και η εκ µέρους της Ελλάδος, αξίωση από την Γερµανία, της τήρησης των διεθνών συµφωνιών και αποφάσεων ως και των κανόνων της διεθνούς έννοµης τάξης. Και καταλήγει υπογραμμίζοντας : <<Αποτελεί µοναδική ευκαιρία για την χώρα, αλλά και το ελάχιστο χρέος µας, η εθνική ανάδειξη και συζήτηση των εκκρεµοτήτων αυτών, στο υψηλότατο ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού η Ελλάδα, θα έχει την Προεδρεία της Ένωσης, µετά από δέκα τέσσερα χρόνια>>.