ΝΑΤΟ: Πώς θα συλλέγουν πληροφορίες στο Αιγαίο – ΒΙΝΤΕΟ

Στα άδυτα των πλοίων της SNMG2, εκεί όπου χτυπάει η καρδιά του κάθε πολεμικού πλοίου, μπήκε το Onalert.gr και παρακολούθησε πώς θα συλλέγονται οι πληροφορίες για τους πρόσφυγες στο Αιγαίο.

Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε πώς θα σαρώνουν το Αιγαίο η φρεγάτα Σαλαμίς και το γερμανικό πλοίο BONN για να εντοπίζουν βάρκες με πρόσφυγες. Με υπερσύγχρονα ραντάρ και άλλα προηγμένς συστήματα, αλλά και παραδοσιακά με κυάλια και παρατήρησ στη θάλασσα, τα πληρώματα των πλοίων είναι έτοιμα να υλοποιήσουν την πολιτική απόφαση που έλαβε το ΝΑΤΟ για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές.

Αρχικά στο βίντεο βλέπουμε το ραντάρ του ελικοπτέρου της φρεγάτας ΣΑΛΑΜΙΣ να εντοπίζει βάρκα στην οποία επιβαίνουν άτομα. Είναι βέβαια στο πλαίσιο άσκησης και προετοιμασίας, καθώς ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η δράση του ΝΑΤΟ. Μένουν να οριστούν οι περιοχές δράσεις και να εγκριθεί το σχέδιο από την Στρατιωτική Επιτροπή.

Σήμερα, ο Γερμανός υποναύαρχος, τακτικός διοικητής της SNMG2 βρίσκεται στην Αθήνα και συζητά τις λεπτομέρειες πριν καταθέσει τις προτάσεις του για το σχέδιο.  Δείτε τι είπε, λίγες ώρες πριν αφιχθεί στην ελληνική πρωτεύουσα. 

Μετά τις εικόνες από το ελικόπτερο, περνάμε στην γέφυρα της φρεγάτας ΣΑΛΑΜΙΣ, και παρακολουθούμε στιγμές από την καθημερινότητά τους, και την προετοιμασία τους για εντοπισμό προσφύγων. Ακολουθούν ανάλογες εικόνες από τα ηλεκτρονικά συστήματα του γερμανικού πλοίου γενικής υποστήριξης ΒΟΝΝ, αλλά και από τη γέφυρα του πλοίου.