«Νιέτ» προς το παρόν για οικονομική βοήθεια από Ρωσία

Ο εκπρόσωπος του Βλάντιμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ ξεκαθάρισε ότι είναι πρόωρη η συζήτηση της συμμετοχής της Ρωσίας στην επίλυση των προβλημάτων χρέους της Ελλάδας, έως ότου υπάρξει πρόταση από την ελληνική πλευρά.

Αυτό δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση του ρωσικού κρατικού πρακτορείου TASS ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, ενόψει της συνάντησης του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

“Για να εξετάσουμε παρόμοιο ζήτημα, χρειάζεται αρχικώς να ακούσουμε κάποιες προτάσεις, είτε κάποιες πρωτοβουλίες από την πλευρά των Ελλήνων εταίρων μας. Ας περιμένουμε για αρχή τις συνομιλίες”, είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, “να συζητάμε αφηρημένα χωρίς να έχουμε κάποια αιτήματα ή προτάσεις δεν είναι σώφρον. Ας περιμένουμε τη συζήτηση (των δύο ηγετών) και τότε θα σας ενημερώσουμε”.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, έχει δηλώσει σχετικά με το ζήτημα παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα: «Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε απόφαση (για τη διευθέτηση της ελληνικής κρίσης χρέους), η οποία θα προταθεί από την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Πρώτης προτεραιότητας για εμάς είναι τα επενδυτικά σχέδια και το εμπόριο με την Ελλάδα. Εάν απαιτηθεί χρηματοπιστωτική υποστήριξη θα εξετάσουμε αυτό το ζήτημα».

Στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Russia today, ο Αρκάντι Ντβόρκοβιτς “είπε ότι προτεραιότητα για εμάς είναι μια σταθερή Ευρώπη και μια σταθερή Ελλάδα. Θα υποστηρίξουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους την επίλυση της ελληνικής οικονομικής κρίσης”.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης επισήμανε επίσης ότι πολλές χώρες στην Ευρώπη, και η Ελλάδα μεταξύ αυτών, επιθυμούν την άρση των κυρώσεων το ταχύτερο δυνατό. “Οι χώρες αυτές σκέφτονται τις επιχειρήσεις τους, την οικονομία τους και όχι την πολιτική. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια εποικοδομητική προσέγγιση, γι’ αυτό και έχουμε περισσότερες διαβουλεύσεις με τέτοιες χώρες παρά με τις κορυφαίες χώρες της Ευρώπης οι οποίες δε θέλουν να συνεχίσουν τον οικονομικό διάλογο”.

Στορτσάκ: “Μόνη λύση ο συμβιβασμός για Ελλάδα”

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Σεργκέι Στορτσάκ ξεκαθάρισε ότι η μοναδική λύση για την Ελλάδα είναι ο συμβιβασμός με τους δανειστές. Η κυβέρνηση της Ελλάδας είναι απαραίτητο να συμφωνήσει με τους πιστωτές της για τους νέους όρους των δανειακών πληρωμών και να συνεχίσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε πριν από λίγο στο ρωσικό δορυφορικό δίκτυο “Ρωσία-24” ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και εκπρόσωπος της Ρωσίας στην Τράπεζα Ανάπτυξης των BRICS Σεργκέι Στορτσάκ.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ, ο κ. Στορτσάκ είπε επιλέξει: “Εκτός από τις προσπάθειες να βρει έναν συμβιβασμό με τους δανειστές, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής άλλη λύση (για την Ελλάδα). Η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος είναι η συνέχιση εκείνων των δομικών μεταρρυθμίσεων, τις οποίες ανέπτυξαν οι Αρχές της Ελλάδας και κατά την υλοποίηση των οποίων βασίζονται στους πολίτες της χώρας”.

Κατά τη γνώμη του Ρώσου αξιωματούχου, η απώλεια της υποστήριξης της ελληνικής κυβέρνησης από την πλευρά των φορολογουμένων πολιτών θα σημάνει την αποτυχία των δομικών μεταρρυθμίσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ