Ο Μακρόν για την ελληνική Άμυνα και το μήνυμα για τους εξοπλισμούς

Έχουμε κληρονομιά ιστορικών δεσμών στον τομέα της Άμυνας” λέει ο Εμανουέλ Μακρόν και προσθέτει στη βάση αυτή “μπορούμε να οικοδομήσουμε για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις σημερινές προκλήσεις”.

Στη συνέντευξή στην εφημερίδα Καθημερινή ο Εμανουέλ Μακρόν στέλνει δυο βασικά μηνύματα στον τομέα της Άμυνας.

Θυμίζει πρώτα απ’ όλα ότι οι δυο χώρες “εξοπλίστηκαν από κοινού με τα πολεμικά αεροσκάφη Mirage” και πως επίσης “στο επίπεδο του Πολεμικού Ναυτικού οι σχέσεις είναι στενές”.

Το μήνυμα Μακρον για την επιλογή γαλλικών η ευρωπαϊκών προϊόντων άμυνας

Εδώ έρχεται το πρώτο μήνυμα προς τη χώρα μας με τον Γάλλο Πρόεδρο να τονίζει πως επιθυμεί να αξιοποιηθούν οι ισχυροί δεσμοί των δύο χώρων αλλά “κάτι τέτοιο απαιτεί από την πλευρά της Ελλάδας τη βούληση για πλήρη ένταξη στο πλαίσιο της Ευρώπης της Άμυνας. Αυτό περνά μέσα από την επιλογή εξοπλισμών που επιτρέπουν τη στήριξη μιας αληθινής ευρωπαϊκής βιομηχανίας βάσης στον τομέα της άμυνας”. 

Το μήνυμα για την επιλογή γαλλικών η ευρωπαϊκών προϊόντων άμυνας (στα οποία συμμετέχει και η Γαλλία) είναι σαφές και αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει την σχεδόν μονόπλευρη επιλογή αμερικανικών οπλικών συστημάτων σε τομείς αιχμής.

Τα κοινά συμφέροντα

Παράλληλα ο Εμανουέλ Μακρόν στέλνει το μήνυμα ότι η Γαλλία επιδιώκει τη σταθερότητα στην περιοχή, επιλέγοντας παράλληλα να στηρίξει και τα γαλλικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

“Οι θεωρήσεις μας και τα στρατηγικά μας συμφέροντα είναι πολύ κοντά” λέει στη συνέντευξή στην Καθημερινή ο Γάλλος Πρόεδρος προσδιορίζοντας και τους κοινούς τόπους δράσεις των δύο χωρών λέγοντας “είτε πρόκειται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη διαχείρηση της μετανάστευσης, την πρόληψη της αποσταθεροποίησης της Μεσογείου ή ολόκληρων περιοχών της Αφρικής”.