Ο Βαρουφάκης μιλά από το Παρίσι για «νέο συμβόλαιο»! Θετικά νέα από Γαλλία

Επιμέλεια : ΛΟΥΚΑΣ ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

»Έχουν αποτύχει τα προγράμματα μέχρι στιγμής και πρέπει να γίνει ένα νέο συμβόλαιο»: Η φράση αυτή του  Έλληνα υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκη για τα ελληνικά προγράμματα διάσωσης, το απόγευμα της Κυριακής, στην συνέντευξη   μετα την συνάντηση του με τον Γαλλο ομόλογό του στο Παρίσι, ενδεχομένως να αποκαλύπτει πολλά. Οι εξελίξεις διαφαίνονται πολύ πιο γρήγορες απ΄οτι έδειχναν χθες και σε συνδυασμό με το τριήμερο ταξίδι Τσιπρα σε Λευκωσία , Ρώμη,Παρίσι και Βρυξέλλες που αρχίζει την Δευτέρα, ίσως »βάλουν το νερό στα αυλάκι» Βέβαια τα ζητήματα είναι πολλά, η απόσταση μεγάλη, και οι τακτικές – της κάθε πλευράς- κρύβουν παγίδες…

Το θετικό στίγμα είχε δώσει νωρίτερα  ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας, κ Μανουέλ Βαλς, λίγο πριν από την συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, με τον Γάλλο ομόλογό του λέγοντας ότι Γαλλία πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα »να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» και να ενθαρρύνει τη βούλησή της να »παραμείνει στην Ευρωζώνη».

»Θα συναντηθούμε με τον κ. Σόιμπλε»

Ωστόσο ο κ Βαρουφάκης έδωσε  με τον τρόπο του και την σημασία ( αλλά και ίσως την δυσκολία;) που αποδίδει η ελληνική πλευρά  στον Γερμανικό παράγοντα :  »Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα συναντηθούμε με τον Γερμανό υπουργό, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», είπε   στην συνέντευξη προσθέτοντας έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα επαφών – πριν προφανώς την Σύνοδο Κορυφής.
Με τον Γάλλο ομόλογό του, κ.Μισέλ Σαπέν, ο κ Βαρουφάκης συναντήθηκε για δύο περίπου ώρες- ενώ την Δευτέρα θα είναι στο Λονδίνο.

Από το Παρίσι τα νέα δείχνουν καλά 

Στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι ένα »νέο συμβόλαιο» με την Ευρώπη θέλει η Ελλάδα επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα απέτυχε και εξηγώντας ότι στόχος είναι να καθίσουν με τον Β. Σόιμπλε στην ίδια πλευρά του τραπεζιού έχοντας απέναντί τους τα κοινά προβλήματα της Ένωσης. Δεν αρνήθηκε, επιημαινεται από κυβερνητικές πηγές, ότι η Ελλάδα χρειάζεται τα χρήματα της Ευρώπης και παραδέχθηκε ότι κανείς δεν έχει την δικαιοδοσία να ζητήσει πόρους χωρίς επίβλεψη: «Δεν είναι ότι δεν χρειαζόμαστε τα χρήματα, είμαστε απελπισμένοι λόγω των πληρωμών που έρχονται, όμως τα προηγούμενα πέντε χρόνια η Ελλάδα ζούσε με δάνεια και όπως είπα στον κ. Σαπέν μοιάζουμε με χρήστες ναρκωτικών που ζητούμε την επόμενη δόση. Θέλουμε να συζητήσουμε με τον κ. Σόιμπλε και να βάλουμε τα προβλήματα στην άλλη πλευρά του τραπεζιού, έτσι και αλλιώς το πρόγραμμα έχει αποτύχει και θέλουμε να προχωρήσουμε με νέο συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης», σημείωσε.
Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι το ευρώ πρέπει να είναι αμετάκλητο, όχι επειδή το λένε οι συνθήκες αλλά επειδή χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρχει ένα μοναδικό νόμισμα, ενώ επισήμανε ότι στο Παρίσι η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να πει ότι θέλει πρώτα να ακολουθήσει τα συμφέροντα της Ευρώπης και μετά της Ελλάδας. «Η νομισματική Ένωση είναι μη αναστρέψιμη, οι λέξεις του Μάριο Ντράγκι αφορούν όλους στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά. Εδώ ανέφερε ότι δέχθηκε πρόταση από τον Β. Σόιμπλε μετά τις εκλογές που έλεγε ότι ανυπομονεί να συναντηθούν στην πρώτη ευκαιρία και ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα πνευματικά σπίτια της Ευρώπης; «Χωρίς Ελλάδα ή Γερμανία δεν υπάρχει Ευρώπη», τόνισε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ και πρόσθεσε πως «όποιος ισχυρίζεται ότι υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ βορρά και νότου είναι εχθρός της Ευρώπης και υπονομεύει το πνεύμα με το οποίο ήρθαμε εδώ σήμερα».

Επίσης για την ανάγκης σύναψης ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης μίλησε και ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ νωρίτερα. «Είναι ευθύνη λοιπόν τώρα της Ελλάδας μέσα στις επόμενες μέρες γιατί τα πράγματα είναι επείγοντα να διασφαλίσει ότι οι επόμενες μέρες που έρχονται να είναι όσο το δυνατόν πιο ήρεμες, πιο νηφάλιες για να έχει η ελληνική κυβέρνηση το χρόνο να αναπνεύσει. Είναι το ελάχιστο που χρειάζεται. Είναι μόνο οκτώ ημερών κυβέρνηση. Χρειάζεται, λοιπόν, το χρόνο να προτείνει ορισμένα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τις άμεσες ανάγκες των επόμενων ημερών και εβδομάδων για να οικοδομήσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων τέτοιο που να μπορέσει μετά να το προτείνει στους Ευρωπαίους εταίρους για να συναφθεί ένα καινούργιο συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης», ανέφερε.

ο κ. Μ. Σαπέν είπε »πως έχουμε κοινές πεποιθήσεις, όπως ότι η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην ευρωζώνη», καθώς και ότι »υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη, η οποία θα επέλθει μέσα από τις επενδύσεις». Πρόσθεσε πως κοινή πεποίθηση είναι και η ανάγκη για δίκαιο φορολογικό σύστημα. »Η Γαλλία θα παίξει τον ρόλο της ως φιλικό έθνος. Η Γαλλία θα είναι πάντα εκεί. Απαραίτητο βέβαια είναι να υπάρξει διάλογος με όλους τους θεσμούς, όπως η ΕΕ και το ΔΝΤ» ανεφερε, ο κ.Μισέλ Σαπέν. 

Για το ελληνικό χρέος είπε πως είναι »ένα θέμα μεταξύ άλλων θεμάτων» τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν, στο πλαίσιο ενός νέου συμβολαίου με τη Ελλάδα να και εδώ το νεο συμβόλαιο. ( προφανώς θα αποφεύγεται απ΄όλους η λέξη μνημονιο…) 

»Θα δοθεί και η δυνατότητα στην Ελλάδα να εκφράσει τις απόψεις της για μεταρρυθμίσεις. Σε αυτό τον δρόμο η Γαλλία θα συνδράμει την Ελλάδα. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα φέρει στο τραπέζι τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», είπε ο Γάλλος Υπουργός. 

Από την πλευρά του, ο κ.  Γ. Βαρουφάκης σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαβουλευθεί σε ένα πνεύμα αντάξιο των περιστάσεων. Σήμερα καθίσαμε στο τραπέζι από την ίδια πλευρά, είπε.

Γαλλία για  Χρέος: »Μπορούμε να το ελαφρύνουμε»

Από την πλευρά του  και σε άλλο σημείο ο Ελληνας υπουργός είπε ότι η  βασική του ανησυχία είναι ότι τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας κοστίζουν πολλά στην Ευρώπη και ότι ο καλύτερος τρόπος να το αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα είναι να φτάσει η Ελλάδα στην ανάπτυξη και έτσι να γίνει αποπληρωμή των χρημάτων, είπε ο κ. Βαρουφάκης, σχετικά με  το χρέος.  Να σημειωθεί εδώ ότι όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, σε δηλώσεις του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «η Ελλάδα δεν έχει κανένα μέλλον εκτός της Ευρωζώνης, είναι, ωστόσο, θεμιτό για τη χώρα να θέλει να διαπραγματευτεί τους τρόπους προκειμένου να ελαφρύνει το χρέος της».O ίδιος, επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα διαγραφής του ελληνικού χρέους. »Όχι, δεν θα το διαγράψουμε, μπορούμε να το συζητήσουμε, μπορούμε να επιμηκύνουμε (το χρόνο αποπληρωμής), μπορούμε να το ελαφρύνουμε, όχι όμως να το διαγράψουμε» τόνισε ο Γάλλος υπουργός.

Για την τρόικα ο κ Βαρουφάκης είπε πως είναι ένας τεχνοκρατικός όρος που αναφέρεται στην εποπτεία της Ελλάδας. «Δεν έχουν τη δικαιοδοσία να συνομιλούν μαζί μας – είναι χάσιμο χρόνου. Οπότε καλύτερο είναι να μιλήσουμε απευθείας με το Eurogroup, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο»,ανεφερε  ο κ. Βαρουφάκης.Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι και ο Γαλλος επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ κ. Πιέρ Μοσκοβισί έχει κάνει αναφορά σε μια πιο νομιμοποιημένη δομή που θα συζητά η Αθήνα.. Στο Παρίσι βρίσκεται και ο Επίτροπος και ίσως  να συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Αλλά και ο κ. Ζαν Κλόντ Γιούνκερ θελει να καταργήσει την τρόικα κάτι που βρίσκει θετικό και το Βερολίνο αν η Ελλάδα συμφωνήσει με τις δεσμεύσεις της, αναφέρουν πηγές από το περιβάλλον του προέδρου της Κομισιόν, αναφερουν δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου που επικαλούνται κυβερνητικέ πηγές στην Αθήνα.
Όπως αναφέρεται ο κ. Γιούνκερ συμφωνεί με την αύξηση του κατώτατου μισθού, όχι όμως με το κούρεμα του χρέους ενώ οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για έκτακτο σχέδιο Γιούνκερ για στήριξη της Ελλάδας μέχρι το καλοκαίρι με αντάλλαγμα δομικές μεταρρυθμίσεις

Οι δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού


Όπως αναφέραμε στην αρχή το γαλλικό στίγμα ότι η Γαλλία πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα «να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» και να ενθαρρύνει τη βούλησή της να «παραμείνει στην Ευρωζώνη», έδωσε νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μανουέλ Βαλς.

«Είναι (…) ο ρόλος της Γαλλίας να ενθαρρύνει τη βούληση του ελληνικού λαού να παραμείνει στην ευρωζώνη και να τον βοηθήσει στο μέγιστο βαθμό, όμως την ίδια ώρα, στο πλαίσιο μιας κοινότητας, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, στο πλαίσιο των κοινών μας κανονισμών» υπογράμμισε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

«Ο καθένας κατανοεί ότι οι τιμωρητικές πολιτικές λιτότητας δεν μπορούν πλέον να υφίστανται, δε μπορούν πλέον να αποτελούν ένα σχέδιο για την Ένωση» τόνισε ο κ. Βαλς.

«Πρέπει να συνεχίσουμε και να πείσουμε ότι οι θέσεις μας, οι προτάσεις μας, αυτές που υπερασπίζεται ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, είναι απαραίτητες προκειμένου η Ευρώπη» να εξέλθει από ένα «επίπεδο ισχνής ανάπτυξης και μιας δραματικά αυξημένης ανεργίας» όπως σήμερα, «προκειμένου να μπορέσει να ανασάνει και πάλι» επιβεβαίωσε ο ίδιος.

«Πρέπει να χαιρετίζουμε, να σεβόμαστε και να κατανοούμε την επιλογή του ελληνικού λαού. (Οι Έλληνες πολίτες) έχουν σφυροκοπηθεί από την οικονομική κρίση και τη σφοδρότητα των μέτρων λιτότητας που τους επιβλήθηκαν. Κυριαρχικά αποφάσισαν να καταστήσουν την Αριστερά υπεύθυνη» για τη διακυβέρνηση της χώρας, τόνισε ο Γάλλος Πρωθυπουργός.

»Αμοιβαία επωφελή λύση για την Ελλάδα και την ΕΕ».
Η κυβέρνηση από την Αθήνα τόνισε δια του εκπροσώπου της κ Σακελλαρίδη ότι η συνάντηση του Έλληνα ΥΠΟΙΚ κ. Γ. Βαρουφάκη και του Γάλλου ομόλογού του κ.Μισέλ Σαπέν »έστειλε το μήνυμα ότι η διαπραγμάτευση με τους εταίρους θα οδηγήσει σε αμοιβαία επωφελή λύση για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η ταύτιση των δύο Υπουργών Οικονομικών σε μία σειρά από κομβικά ζητήματα αποδεικνύει ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκουν πλέον γόνιμο έδαφος στην Ευρώπη, αναφέρθηκε από την κυβέρνηση που είναι ευχαριστημένη διοτι όπως δήλωσε ο κ Σακελλαρίδης ,στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε με συνέντευξή του στο CNN ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα.